La lluita social reunix més de 2.000 persones al Delta reclamant aigua i sediments

La Plataforma en Defensa de l'Ebre torna al carrer amb la protesta d'este diumenge entre Sant Jaume d'Enveja i Deltebre

La manifestació, creuant el pont Lo Passador, entre Sant Jaume d'Enveja i Deltebre.
La manifestació, creuant el pont Lo Passador, entre Sant Jaume d'Enveja i Deltebre. | Sílvia Berbís
Sílvia Berbís
12 de febrer del 2023
Actualitzat a les 14:57h
Lo Delta és vida, aigua i sediments”, ha estat el lema més aclamat este diumenge en la manifestació convocada per la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) entre Sant Jaume d’Enveja i Deltebre, que ha aglutinat més de dos mil persones. Tres anys després del Glòria i de l’aturada obligada per la pandèmia d’unes mobilitzacions que porten 22 anys traient la gent al carrer per protegir el riu, la mirada d’esta manifestació s’ha centrat en esta ocasió especialment en el Delta, donada la situació de fragilitat que evidencia, agreujada pel temporal de fa tres anys. Per bé que la PDE defensa una gestió eficient de les sorres a la franja litoral per combatre la regressió, reclama també girar la mirada riu amunt per trobar solucions estructurals, i és per això que exigix a les Administracions que actuen ja sobre els sediments que queden retinguts als embassaments, un aspecte que no centra actualment els treballs de les administracions i que la PDE veu capdal.

La portaveu de l'entitat, Matilde Font, ha insistit que per evitar la regressió del Delta calen mesures per al riu i no només per a la costa i ha defensat que no són excloents. La PDE ha exigit a les administracions l'aprovació d'un Pla de Protecció que prioritze la regeneració del riu i ha criticat el nou Pla Hidrològic de l'Ebre, que considera que no aposta suficient per protegir el Delta els pròxims sis anys.

“El delta també necessita solucions riu amunt, no ens cansarem de reclamar-les malgrat la pèssima actitud de les administracions que ens  ignoren i menyspreen, ha afirmat la portaveu Susanna Abella en els parlaments, que s’han fet en una esplanada a la riba esquerra de l’Ebre, a Deltebre. Abans, les més de 2.000 persones que s’han sumat a la protesta han enfilat el carrer principal de Sant Jaume d’Enveja rera el nus gegant que tradicionalment obre les mobilitzacions de la Plataforma. A la pancarta de capçalera, els líders del moviment social, entre ells Manolo Tomàs, Juan Antoni Panisello, Susanna Abella i Matilde Font, exhibint la pancarta que resumia la reclamació: “Salvem lo Delta, tres anys del Glòria, solucions ja”. Al darrera, més pancartes aportades per particulars i per les més de 61 entitats que han donat suport a la convocatòria: “Prou ciment, més vida”, “El 25% d’Endesa i sediments al Delta”, “Salvem lo Delta, sí als sediments”, entre altres.
 

El nus antitransvasament ha encapçalat la marxa. Foto: Sílvia Berbís


“L'aliança dels moviments de tota la conca de l'Ebre i les organitzacions  mediambientals son claus per a la pervivència del Delta”, ha proclamat Manolo Tomàs, posant de relleu l’amplitud del moviment social que secunda les peticions de la PDE. Això no vol dir que la Plataforma condemne les actuacions que s’estan duent a terme per part del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic a primera línia de mar. És per això que han demanat al polítics del territori que defensen les aportacions de sorra, “perquè ens ajuden a guanyar temps”, han dit. Però han anat més enllà: “Sigueu valents i demaneu ja les proves pilot de Riba-roja d’Ebre, sense sediments el delta està condemnat a desaparèixer i això no ho vol ningú”, han alertat.

Entre els polítics que s’han sumat a la convocatòria hi havia els alcaldes dels dos municipis que l’han acollit, Joan Castor Gonell (PSC) i Lluís Soler (JuntsxCat), també els alcaldes de Tortosa, Meritxell Roigé (Junts per Tortosa), Amposta i la Ràpita, Adam Tomàs i Josep Caparrós (ERC), així com el diputat del PDeCAT Ferran Bel i diversos regidors d’estes formacions de diferents poblacions del territori i també de Movem i de la CUP. Així mateix, hi ha estat present el portaveu de la Taula de Consens, Xavier Curto.

Per contra, els caps visibles del Moviment de Lluita pel Delta de l’Ebre (Molde) no s’han sumat a la mobilització, i de fet esta setmana van desmarcar-s’hi, en considerar que el seu posicionament xoca amb el de la PDE en qüestions que consideren cabals com l’oposició a l’atermenament de la línia costanera i a qualsevol retrocés del Domini Públic Marítim Terrestre, entre altres. La Plataforma, però, mostra una actitud més inclusiva cap a Molde, per buscar punts de confluència per salvar el delta.