Nevada idíl·lica i amb incidències mínimes a Horta de Sant Joan i Arnes

Les brigades s'afanyen a netejar carrers on s'acumulen gruixos d'uns 15 centímetres de neu

Trens nens amb trineus creuen la plaça plena de neu a Horta de Sant Joan
Trens nens amb trineus creuen la plaça plena de neu a Horta de Sant Joan | Anna Ferràs
Aguaita.cat
08 de febrer del 2023
Actualitzat a les 15:32h
Nevada idíl·lica als pobles del Port terraltí, a HortadeSantJoan i Arnes, on s'acumulen gruixos de 15 centímetres de neu tova, amb poques incidències i paisatges emblanquinats. Des de primera hora, les màquines llevaneu transiten per les carreteres i les brigades s'afanyen a netejar carrers i accessos. Tot i la destacada acumulació, no s'ha suspès el transportescolar fins a l'IESTerraAlta de Gandesa. Els autobusos han tingut dificultats a primera hora per maniobrar i circular i han arribat amb retard i amb pocs escolars a bord. Almenys tres vehicles han patit accidents lleus en sortir de la via. L'escola d'Horta de Sant Joan ha obert, però bona part de la canalla ha aprofitat per jugar pels carrers.

La nevada va arrencar als volts de les set de la tarda d'este dimarts i en poca estona va començar a deixar destacats gruixos a Horta de Sant Joan i Arnes. Els dos municipis s'han despertat este dimecres amb gruixos de fins a 15 centímetres de neu i uns paisatges emblanquinats que no es veien des del temporal Filomena, fa dos anys.
 
Les màquines llevaneu han tret la neu de les carreteres a primera hora del matí, però hi ha hagut dificultats de mobilitat en el transport escolar i els vehicles privats. Alguns han quedat parats a les carreteres, i dos vehicles s'han precipitat fora de la via, amb resultat de ferits lleus.
 
Com ha explicat l'alcalded'HortadeSantJoan, JordiMartin, tot i els avisos del Neucat, la precipitació ha estat "més abundant" de l'esperada. Mesclada amb la pluja que va apareixent a estones, la neu és tova "i es treu bastant bé" i durant el matí s'ha treballat intensament per netejar tots els carrers del municipi. La brigada municipal ha treballat amb les màquines Bobcat i la Trisella pròpies i també s'ha rebut l'ajuda de la retroexcavadora i la brigada del ConsellComarcaldelaTerraAlta.
 
Als carrers es viu l'ambient habitual d'una nevada d'hivern, que se sol produir cada any al poble de la Terra Alta. Els infants s'han "saltat" les classes, han tret roba d'abrigar i trineus i han buscat els carrers més costeruts per lliscar-hi. Altres feien guerres de boles de neu i també s'ha construït algun tímid ninot. Alguns veïns han tret les pales per retirar la neu de davant dels vehicles estacionats o els garatges. Als bars de la plaça Catalunya, s'han agrupat els operaris als quals la nevada ha donat un dia lliure, però altres s'han arremangat després d'esmorzar per obrir accessos fins a les explotacions, sobretot els ramaders.
 
A HortadeSantJoan no s'ha produït cap incidència en els serveis de llum, telefonia i aigua, un recel entre els veïns després que en la gran nevada de fa dos anys es patissin talls d'electricitat durant moltes hores. "Estem contents perquè, comparat amb el Glòria o el Filomena, la veritat és que ha sigut una nevada en la qual, per ara, està tot controlat", ha remarcat Martin.
 
 
 

 Fotos: Anna Ferràs