Acció Climàtica completa la prospecció del 70% de la superfície del fons marí, de Portbou a l'Ampolla

La informació obtinguda servirà per elaborar el Mapa dels hàbitats marins de Catalunya

Praderia de Cymodonea nodosa (planta marina) del fons marí català
Praderia de Cymodonea nodosa (planta marina) del fons marí català | Cedida
Aguaita
01 de febrer del 2023
Actualitzat a les 16:14h
El Departamentd'AccióClimàtica, Alimentació i Agenda Rural ha completat la prospecció del 70% de la superfície del fonsmarí, de Portbou a l'Ampolla. Este treball s'inclou en la creació del Mapadelshàbitatsmarins de Catalunya, un projecte iniciat el 2021 i fixat a tres anys vista que ha de servir per millorar la planificació i gestió sostenible dels usos i les activitats al medi marí. A banda de la prospecció, s'ha realitzat el mostreig de sediments i imatges des de Portbou fins al Garraf i ara s'estan analitzant al laboratori. Per este 2023 està previst acabar la prospecció d'hàbitats, analitzar i integrar la informació obtinguda i elaborar les bases cartogràfiques digitals que conformaran el mapa.

La campanya geofísica consisteix a prospectar el fons marí mitjançant diferents sensors d’adquisició de dades que en temps real transmeten les dades als ordinadors del vaixell on se’n fa un preprocessament i validació. L’objectiu final és determinar la geomorfologia del fons i també la fondària o batimetria.
 
Pel que fa a la determinació dels hàbitats, es fa una prospecció per identificar el tipus de sediments i s'acompanya de filmacions del fons marí per obtenir imatges que ajuden a identificar els hàbitats existents.
 
Acció Climàtica ha destacat que este coneixement servirà per contribuir a conservar el patrimoni natural marí i la seva biodiversitat. Així, a l'hora de planificar qualsevol infraestructura que hagi de passar pel litoral català, s’haurà de tenir en compte la informació aportada pel mapa.