Els alumnes del Montsià aprenen oficis a Artesania 360°: "Mai m'havia concentrat tant en res"

Els artesans celebren que el programa puga despertar vocacions entre el jovent o que estimen l'ofici com a consumidors

Una alumna mostra en cendrer que ha fet amb fang en un taller del projecte d'Artesania 360
Una alumna mostra en cendrer que ha fet amb fang en un taller del projecte d'Artesania 360 | Jordi Marsal
Aguaita.cat
15 de desembre del 2022
Actualitzat a les 10:29h
Trobar una seixantena d'alumnes de 14 i 15 anys gairebé en silenci, concentrats i decidits a què la feina els surti bé és un context poc freqüent o gairebé insòlit en tallers amb adolescents. La sorpresa ha estat majúscula per a professors i artesans quan gairebé el miler d'estudiants del programa pilot Artesania360° han respost d'aquesta manera. "És la primera vegada que em concentro tant per fer alguna cosa", ha celebrat satisfeta ImaneBaraich, alumna de l'IESMontsià. Els artesans agraeixen poder apropar al jovent uns oficis sense massa relleu generacional i que desconeixen. La iniciativa vol despertar alguna vocació i reivindicar l'artesania com a sortida professional o, almenys, que valorin els productes artesans quan els compren.

Els adolescents dels instituts del Montsià que han passat pels tallers d'artesania en aquesta recta final del primer trimestre n'han sortit contents, fascinats i una mica sorpresos amb ells mateixos. "Ens pensàvem que seria avorrit, però ens ha agradat molt i és molt divertit", reconeixia JosepTomàs, alumne d'un dels grups que ha passat per l'Auditorid'Amposta per fer els tallersd'artesania.
 
Durant un mes, s'han fet diverses jornades amb una seixantena d'estudiants en cadascuna, que podien participar, per grups, a quatre dels sis tallers, una restricció que, al final, ha generat queixes. "Arriben distants i quan s'hi comencen a posar, els agrada tant que volen fer tots els tallers", ha explicat la ceramistaTeresaMartaBatalla. Ella és una de les artesanes del programa i els ensenya la feina que fan al Ravaldel'ArtdeRoquetes.
 
Els nois i noies també aprenen a fer elements de llata, vidrieres, joies o elements decoratius amb roba. Cadascun dels tallers posa a prova les seves habilitats. JoanMateu, mestreartesàpicapedrer, els proposa el repte d'esculpir una inicial en marbre. "Personalment, és la primera vegada que em concentro tant per fer alguna cosa. La concentració no és el meu punt fort, però havia de picar la pedra recta sense fallar. M'he hagut de concentrar molt i ho he intentat", ha reconegut, orgullosa, Imane Baraich. "Els costa començar perquè no ho entenen, però a mesura que avança el taller, perfecte! Els agrada, és nou i pot ser una sortida professional", ha apuntat Mateu.
 

Dues alumnes d'Amposta aprenen l'ofici de picapedrer en un taller d'Artesania 360 Foto: Cedida
 

La Imane i el Josep no tenen clar que esta puga ser la seua vocació, però han agraït descobrir els oficis artesans així com que és una feina "poc valorada". "Ens han explicat quant val i el que fan costa el doble. No està ben pagat com la gent es pensa", ha lamentat en Josep. Ell no ho acaba de descartar com a opció de futur. "Anirà bé per a alguns que puguin tirar endavant fent això", ha defensat. "Encara no sé que vull fer. Potser sí que podria ser una opció, però picapedra o la ceràmica no crec que siguin el meu punt fort!", ha reconegut la Imane després de fer aquests dos tallers.
 
Batalla afegeix que hi ha molts joves que tenen clar que "volen ser biòlegs o informàtics" i per als quals el taller serà "una anècdota", però pot ser una alternativa entre aquells a qui "agrada treballar amb les mans". "D'una manera o d'una altra està bé perquè els ajuda a entendre una part tan important com l'artesania i a valorar-la d'una altra manera", ha agraït la ceramista.
 
El que també aconsegueix Artesania 360˚ és desmuntar el prejudici que per ser un artesà, no cal continuar els estudis un cop superats els obligatoris. "Aquesta jerarquia entre els que volen estudiar i el que no, es trenca. "Les artesanes han estudiat moltíssim per ser-ho, cal coneixement que jeràrquicament té el mateix valor i importància que altres oficis i carreres que puguin escollir", ha assenyalat MarcBallester, coorganitzador del programa.
 
Els criteris de selecció dels artesans i artesanes de 360˚ han tingut en compte els oficis que necessiten més relleu generacional, encara que del miler d'alumnes només "s'ho plantegi un 0,01%". L'objectiu és activar el jovent i mostrar-los que les artesanes del territori "es guanyen la vida exitosament, que treballen des de les Terres de l'Ebre i venen més enllà de les Terres de l'Ebre", com ha destacat Ballester.
 
Els tallers han visitat sis poblacions de la comarca i nou centres educatius i els han gaudit prop d'un miler d'alumnes. Ara, després de les vacances de Nadal, comença la segona fase. Els alumnes escolliran un producte i en faran el disseny en una jornada guiada per una dissenyadora. En el tercer trimestre també visitaran els tallers dels artesans per conèixer els seus entorns de treball "amb més profunditat". A final de curs, un equip de docents i tècnicsd'ArtesaniaCatalunya oferirà un acompanyament formatiu i pedagògic als docents i un itinerari d'orientació formativa per a l'alumnat interessat en l'artesania i els oficis artístics.