Tortosa reinterpreta les cucaferes de la ciutat amb una intervenció artística feta per les escoles

Este cap de setmana, les cucaferes pintades per l'alumnat es podran veure a la plaça de l'Ajuntament i posteriorment configuraran una ruta pels barris i pobles

Aguaita.cat
24 de novembre del 2022
Actualitzat a les 14:05h
Totes les escoles del municipi han pintat una cucafera
Totes les escoles del municipi han pintat una cucafera | Ajuntament de Tortosa
L'AjuntamentdeTortosa ha posat en marxa, per primera vegada, la intervencióartísticaQKart: una iniciativa que, de la mà de l'alumnat de la ciutat, reinterpreta un element molt característic de la imatgeriafestivatortosina, la Cucafera, donant-li una nova imatge.

El consistori ha encarregat a l'artistalocalJoanIniesta la confecció d'unes rèpliques de la Cucafera en petit format i de color blanc, per tal que cada escola la pogués personalitzar. Els encarregats de fer esta reinterpretació han sigut l'alumnat de 3r i 4t de primària, que han decidit la temàtica i han batejat la cucafera amb un nom. En total, hi han participat més de 400 alumnes corresponents a les disset escoles del municipi i dels pobles de Tortosa. Representants de cada una de les classes han explicat este matí, a la plaça de l'Ajuntament, els motius que els han inspirat en l'adaptació: en alguns casos, motius que posen en valor les tradicions de la ciutat; en altres, crides a fer un món millor i més sostenible, amb al·lusions a la pau; i d'altres, que subratllen l'esperit dels respectius centres.

Des d'este dijous i durant tot el cap de setmana, coincidint amb la segona part dels actes de la 16aMostradeFolklorePopular de Tortosa, CucaferaFolk, totes les cucaferes reinterpretades es podran veure a la plaça de l'Ajuntament. Posteriorment i fins a passar la campanya nadalenca, cada cucafera estarà situada en un lloc diferent de la ciutat i dels pobles de Tortosa: d'esta manera, es generarà una ruta per tal que les famílies i visitants puguen anar a veure les diferents interpretacions escampades pel municipi.

L'alcaldessa de Tortosa, MeritxellRoigé, ha agraït la implicació i les ganes amb les quals les escoles i l'alumnat s'han sumat a esta acció: "us felicito, perquè quan este matí hem vist el resultat de la vostra intervenció ens hem quedat parats pel nivell que heu demostrat: sou veritables artistes!", ha dit Roigé a l'alumnat que s'ha aplegat a la presentació.

Cada cucafera compta amb un rètol al pedestal, en el qual s'identifica el centre que l'ha realitzat i també inclou un codi QR que porta a la fitxa corresponent que es pot trobar a la web www.tortosaturisme.cat/qkart. En este portal també es poden trobar els emplaçaments que ocuparan les cucaferes a partir de la setmana que ve, així com el nom de cada cucafera, l'explicació de la intervenció artística duta a terme, i una explicació de l'entorn en el qual se situen.