Tortosa manté i potencia el festival Artèria amb nous escenaris i més espectacles

El certamen d'art, natura, ciència i tecnologia es reivindica com un espai de reflexió i innovació artística

Presentació de la segona edició del festival Artèria, este dilluns.
Presentació de la segona edició del festival Artèria, este dilluns. | Cedida
Redacció
03 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 16:23h
El festival Artèria va ser una de les grans apostes de Tortosa com a Capital de la Cultura Catalana l'any passat, però el projecte multidiciplinari d'arts escèniques pren embranzida i torna amb una segona edició amb més espectacles, més escenaris i més convenciment de situar la capital ebrenca com a referent i espai de sinergies culturals. Liderat pel coreògraf i ballarí tortosí Roberto Olivan, la mostra torna a unir les arts vives amb la tecnologia, la natura i la ciència per oferir "experiències innovadores" i "noves perspectives". "La necessitat vital de saber què passa al món es reflectix en les creacions i es desenvolupa en un format artístic que fa pensar i reflexionar, que és necessari en el temps que vivim", ha reivindicat Olivan.

Durant tot un cap de setmana del 13 al 16 d'octubre a Tortosa hi conviuran propostes artístiques que faran interactuar camps com la dansa, el teatre, la natura, la ciència o la tecnologia. Un espai artístic que convida a vincular els nous llenguatges artístics i socials, i que posa a l'abast de la ciutadania nous corrents creatius. "Al món que vivim estem envoltats, gairebé envaïts, per la tecnologia; ens interessa la ciència i veiem amb preocupació el que està passant amb la natura i el planeta. Tots estos temes també impliquen al món de la creació artística i, amb les seues propostes creatives, ens ajuden a reflexionar al voltant de totes estes qüestions", explica el director artístic d'Artèria, Roberto Olivan.

En total s'han programat vuit propostes artístiques, a més d'actes complementaris com conferències i sessions musicals amb DJ. El centre neuràlgic serà, una vegada més, el teatre auditori Felip Pedrell, però també s'hi afegixen escenaris com ara l'esplanada exterior del teatre, el passeig central del parc Teodor González, el polvorí del castell de la Suda o la cripta del temple de la Reparació.

"L'any passat vam impulsar el festival en el marc de la Capital de la Cultura Catalana: una proposta valenta perquè combina camps molt diversos, que va sorprendre molt pel gran nivell i que va tindre molt bona acceptació del públic", ha remarcat l'alcaldessa, Meritxell Roigé. "Un projecte llavor sorgit en l'any de la CCC, que posa en valor el talent local i que ajuda a reforçar Tortosa com a referent cultural", ha afegit el tinent d'alcalde de Cultura, Enric Roig. De la seua banda, el coreògraf Roberto Olivan ha destacat la programació cultural de la ciutat, per la seua varietat i riquesa: "No es pot dir que a Tortosa no passa res o que no hi ha cultura. Ara mateix s'estan fent moltes coses i hi ha un gran interès de la gent. És un moment que no podem dixar córrer", ha apuntat Olivan.

La segona edició d'Artèria Tortosa començarà amb l'espectacle 'La dansa de l'invisible', una producció pròpia del festival amb el divulgador científic Pere Estupinyà i la ballarina Anna Hierro, els dos de Tortosa. Es tracta d'una conferència ballada, en la qual moviment i paraula es donen la mà per dialogar i analitzar com la ciència ens permet entendre el món invisible que ens envolta (tindrà lloc el dijous 13 a les 20.30 h l'auditori Felip Pedrell). 'La dansa de l'invisible' va ser un dels èxits de la primera edició d'Artèria, que el festival ara vol recuperar per a arribar a aquelles persones que no el van poder veure.

La programació també inclou la ballarina Mercedes Pedroche amb 'Terrario [La tierna indiferencia del mundo]', un espectacle en el qual sis personatges es troben en un espai desconegut sense porta d'entrada ni de sortida. Serà divendres 14 a les 21 h. En acabar, a l'exterior de l'auditori es podrà veure l'última producció de la companyia Brincadeira, un espectacle de carrer titulat 'Perculights' en el qual el moviment, el ritme i la percussió generen dinàmiques de llum i color a temps real.

Dissabte 15, La Calíope Cia presentarà 'Áine' (a les 12.30 h i 18.30 h al Polvorí): un espectacle inspirat en la deessa del cel a la mitologia celta i la reina de les fades irlandesa, representant de l'amor pur i la sexualitat. I la cripta de l'església de la Reparació acollirà 'Milk', l'últim treball de Camille Guillaume (a les 17.30 h i a les 19.30 h), una evocadora representació que combina la dansa amb un univers proper al teatre físic. Tancarà la jornada l'Instituto Stocos amb 'Oecumene' (a les 21 h al Felip Pedrell) una peça en la qual interactuen la dansa i la música interactiva.

Diumenge 16 es podrà veure 'Pelat', de Joan Català. Una proposta que esborra les fronteres entre la dansa, el circ i el teatre, i entre el públic i l'espectacle. Una obra que recupera, de manera particular, les mirades de les faenes fetes a mà i sense mitjans tecnològics. (a les 11 h, al passeig central del parc Teodor González).

El segon festival Artèria finalitzarà amb 'Gold', l'última producció de la Roberto Olivan Performing Arts (12.30 h a l'auditori Felip Pedrell), un espectacle que reflexiona sobre la riquesa de la diversitat, sobre les veritats interiors, les normalitats quotidianes i l'or (la llum) que tots portem dins. El mateix auditori Felip Pedrell va servir Roberto Olivan per a ultimar els preparatius i els assajos d'esta obra, abans de l'estrena que va tindre lloc al març al Mercat de les Flors de Barcelona.

Per a completar el programa d'Artèria, cada nit hi haurà música en directe de la mà de DJ convidats al davant de l'auditori Felip Pedrell. El programa complet es pot consultar a la web www.arteriatortosa.com i les entrades estaran disponibles a la venda a partir de dimarts al web del teatre Felip Pedrell: www.teatreauditoritortosa.cat.