1 de 10
TEMPS

Quines zones tenen més risc d'inundació a Catalunya?

Les àrees més afectades són els municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona i les ciutats de Girona, Lleida, Tortosa, el Delta de la Tordera i el Delta de l'Ebre

La rotonda del Petrocat inundada aquest divendres a la tarda | Joan Fernàndez
per Aguaita.cat, Terres de l'Ebre | 26 de setembre de 2022 a les 12:06 |
D'acord amb el Pla de protecció civil Inuncat, que intenta protegir la població, els béns i el medi ambient dels ruixats intensos, un terç dels municipis catalans està en perill d'alt o molt alt d'inundació en cas de precipitacions abundants. En aquesta línia, un 15% de les zones urbanitzades estan amenaçades per aquest desastre natural.

Dels 32.108 quilòmetres que té Catalunya, 1.300 són àrees inundables fluvials, una xifra que representa el 4% del territori. En concret, els municipis amb més població afectada són els de l'àmbit metropolità de Barcelona, així com les ciutats de Girona, Lleida, Tortosa, el Delta de la Tordera i el Delta de l'Ebre. Tal com apunten les xifres, prop de 630.000 persones viuen dins la zona inundable, de les quals 150.000 pateixen un risc alt d'inundació.


D'aquesta manera, les comarques més vulnerables al desastre natural són les del litoral i gran part del prelitoral, a causa de la presència de rieres, barrancs i rius de poca capacitat. També tenen risc les de muntanya pel desbordament dels torrents i les de Plana Central, on els rius, malgrat ser de més longitud, tenen poca capacitat i pendent i, per tant, es desborden amb més facilitat.

D'altra banda, bona part de les àrees inundables es troben dins de nuclis urbans; és per això que el grau d'exposició al perill és molt elevat. A més, hi ha activitats especialment desprotegides a l'amenaça, com els càmpings. Cal destacar que el risc s'accentua pel fet que gran part dels petits rius no estan motoritzats i, en conseqüència, no hi ha un senyal anticipat al seu creixement.


Altres notícies que et poden interessar
 

Participació