Cinc joves de la Sénia impulsen «Terram» per recuperar camps abandonats

La cooperativa promou la inclusió laboral de persones en risc d’exclusió social

Jornada de formació i presentació de la cooperativa per explicar les línies d’ocupació dels camps
Jornada de formació i presentació de la cooperativa per explicar les línies d’ocupació dels camps | Coop Terram
Aguaita.cat
29 d'agost del 2022
Actualitzat a les 18:40h
Un grup de cinc joves de la Sénia han impulsat la cooperativa Terram, amb voluntat de recuperar camps abandonats i promoure la inclusió laboral de persones en risc d’exclusió social. Segons els joves, Terram ha estat "un projecte que ha anat agafant forma a foc lent, després de gairebé dos anys treballant en la seua construcció", un projecte on cada u d'ells s'ocupa d'un sector diferent: el sector agrari, el sector d'atenció a les persones i l'educatiu. L'objectiu del projecte és promocionar l'accés social del territori i l'agricultura de la zona, així com ocupar a persones en els processos de producció i conreu de l'oli d'oliva. 

Per aconseguir-ho, produixen oli d'oliva verge extra amb la denominació protegida DOP Baix Ebre-Montsià i olis aromàtics mitjançant l'extracció d'oli essencial a la seua plantació de plantes autòctones del territori, i a partir de l'herbolari propi. Des de la cooperativa s'encarreguen del cultiu, recollida, etiquetatge i distribució del producte per ocupar el màxim de persones en risc d'exclusió social, donant visibilitat a la diversitat social que existix. D'esta manera pretenen "trencar barreres, estereotips i prejudicis vers les persones en risc d'exclusió, i generar valor social, mediambiental i econòmic al territori a partir de l'agricultura sostenible".
 

II Fira del Consum Conscient d'Amposta del 18 de juny Foto: Coop Terram



Oscar Pla, Ruben Prades, Eli Bermudez, Enric Martí i Martí Vinyals, els impulsadors del projecte, són amics de tota la vida, tenen 28 anys, i es descriuen com "un equip multidisciplinari de joves emprenedors de la Sénia que pretenem impulsar un projecte cooperatiu sense ànim de lucre a la zona de les Terres de l'Ebre, que promogui la inclusió laboral i social de persones amb discapacitat intel·lectual". Prades és agricultor des dels 18 anys, expert en el conreu de l'olivera; Bermudez és psicopedagoga, i Pla és educador social, s'encarreguen del vessant educatiu del projecte; Martí de la part de finances i comptabilitat, mentre que Vinyals és enginyer.

El dissabte 18 de juny Terram va participar a la II Fira del Consum Conscient d'Amposta. Han realitzat diferents jornades de formació i presentació de la cooperativa, així com visites a les seues finques per explicar les línies d’ocupació dintre dels seus camps.

Per donar visibilitat al projecte des de Terram han establert vincles amb l'Ajuntament de la Sénia i altres empreses de restauració per promocionar l'oleoturisme a través de tasts i visites als seus camps. 

Estes setmanes passades Terram ha realitzat tallers al casal d’estiu de l’Ajuntament de la Sénia, l’Espavil, implicant a tots i totes les xiquetes en l’experiència de les plantes aromàtiques i realitzant una excursió a una de les seues finques, on van viure en primera persona com recol·lectava la gent abans; quan la tecnologia agrícola no estava tan avançada.

Tallers al casal d’estiu de l’Ajuntament de la Sénia, l’Espavil Foto: Coop Terram