Tortosa acollirà, per segon any consecutiu, la trobada professional Eufònic Pro

El festival oferirà quatre propostes a Tortosa, entre les quals destaca la instal·lació artística 'Música per a electroimans'

El regidor de Cultura de l'Ajuntament de Tortosa, Enric Roig, juntament amb el director d'Eufònic, Vicent Fibla | Ajuntament de Tortosa
per Aguaita.cat, Tortosa | 19 d'agost de 2022 a les 15:26 |
El festival d'arts sonores, visuals i digitals-performatives Eufònic-Terres de l'Ebre arriba a la seua onzena edició, la qual tindrà lloc del 25 al 28 d'agost, amb un cap de setmana previ, el Pòrtic Eufònic, els dies 19, 20 i 21. La proposta d'enguany incorporarà més de 50 activitats musicals i artístiques entre concerts, espectacles audiovisuals, sessions de DJ, performances i tallers, programades en 20 espais de sis diferents poblacions del territori: la Ràpita, Amposta, Tortosa, Miravet, Roquetes i Ulldecona.

El regidor de Cultura de l'Ajuntament de Tortosa, Enric Roig, acompanyat pel director del festival, Vicent Fibla, ha presentat les quatre propostes que es portaran a terme a la ciutat; i ha destacat "la gran satisfacció que sentim per poder posar en valor, tal com ja vam expressar durant la Capitalitat Cultural Catalana 2021 de Tortosa, tot este enorme potencial que tenim al territori, del qual Eufònic n'és, sempre, una referència". Per la seua banda, el director del festival ha dit que "és importantíssim per a nosaltres acollir estes quatre mirades diferents: la instal·lació, els dos concerts, i la reflexió que fem després a les jornades Eufònic Pro".


La proposta del festival que es desenvoluparà a la ciutat tindrà el seu tret de sortida el mateix divendres 19 d'agost, a les 19.00 h, amb la inauguració a la sala d'exposicions temporals del Museu de Tortosa de la instal·lació sonora 'Música per a electroimans', de Diego Paonessa. Este artista argentí ha centrat la seua recerca en la relació entre producció artística i tècnica de producció, i que des de l'any 2000 viu i treballa a Barcelona.

Per altra banda, l'apartat musical tindrà una excel·lent representació amb el concert d'Arbol & Perrate, grup format pel músic i compositor sevillà Miguel Marín Pavón (Arbol) i el cantaor Perrate, d'Utrera, que ens submergiran en el món de les bandes sonores imaginàries partint del flamenc, l'electrònica i l'experimentació amb loops, samples i textures. El concert tindrà lloc també el divendres 19, després de la inauguració de la instal·lació, al pati dels Llimoners del Museu de Tortosa. Així mateix, el divendres 26 d'agost a les 13.30 h, l'Escola per l'Art i la Cultura (Escola d'Art de la Diputació de Tarragona a Tortosa) acollirà l'actuació de dansa i música dels Flamenco Queer, un dels actuals noms forts en l'àmbit de la revisitació de les tradicions amb una representació de la identitat i la trajectòria dins i fora del flamenc, tot combinant elements de drag i performance amb el ball, cante, toque i palmas.


Finalment, Tortosa acollirà, per segon any consecutiu, les jornades professionals Eufònic Pro, un espai de trobada entre professionals del sector nacionals i internacionals amb artistes de casa nostra. Comissariat per Antònia Folguera i Marta Oliveres, els matins del dijous 25 i del divendres 26 d’agost l’Escola per l’Art i la Cultura de Tortosa es convertix en un espai de contaminació artística i intercanvi de coneixements per afavorir la professionalització del talent així com la seua visibilitat i mobilitat combinant activitats presencials i telemàtiques per a la difusió de les arts i per recolzar el treball d'artistes que, donat este context, investiguen també formats performatius híbrids on la telepresència es combina amb l’embodiment o personificació.

Al llarg de dos matins i dues tardes amb activitats per a les persones inscrites, Eufònic Pro 2022 acollirà xerrades, taules rodones, presentacions de projectes i espai de debat amb ponents com Pau Waelder, que parlarà dels NFT; el creatiu Tupac Martir, que ha treballat amb artistes de la talla de Beyoncé i Alexander Wang; Nadine Roestenburg del festival STRP d’Holanda; Melanie Bédard, de l’espai de creació Mois Multi de Quebec; Matthew Lyons, de la mítica The Kitchen de Nova York; Eduard Solaz, català dirigint el festival Iklektik de Londres; Christian Alonso, comissari i recentment designat com a director del Centre d’Art La Panera; Rafael Sanz, del Ministerio de Cultura; Cristina Bestratén, del festival A Cel Obert, o la comissària i creadora Maya-Marja Jankovic de Castelló, entre d'altres. Les dues jornades acaben amb la clàssica paella de germanor i un servei de bus per a persones acreditades amb visites guiades a instal·lacions artístiques, iniciatives culturals del territori i actuacions del festival.

Amb la celebració de l'Eufònic 2022, l'Ajuntament de Tortosa tanca una temporada d'estiu farcida de festivals com el Toca'm, el Proto, la Mostra de Jazz o la mateixa Festa del Renaixement, la qual, enguany, ha festejat la seua 25a edició.

 

Participació