El Parlament rebutja incrementar fins al 50% el Fons de Transició Nuclear a l'Ebre i Camp de Tarragona

S'insta, però, el Govern a impulsar un pla de reactivació econòmica amb els agents del territori

Vista aèria de la planta nuclear Vandellós II a Vandellós i l'Hospitalet de l'Infant (Baix Camp) | Cedida pel Consell de Seguretat Nuclear (CSN)
per Aguaita.cat, Terres de l'Ebre | 21 de juliol de 2022 a les 17:00 |
El Parlament de Catalunya ha tombat la moció socialista que demana revertir a les comarques de l'Ebre i Camp de Tarragona, amb tres reactors nuclears, com a mínim el 50% dels impostos sobre estes instal·lacions. El Fons de Transició Nuclear, anunciat el desembre passat, preveu invertir-hi el 20% dels recursos. "Per què només el 20% quan estos municipis suporten el 100% de les conseqüències negatives de tenir les nuclears, quin criteri els guia?", ha preguntat al Govern el PSC, que ha negociat la moció amb els grups de la CUP i ECP. De la moció, però s'han aprovat alguns punts. S'insta el Govern a impulsar un pla de reactivació econòmica als municipis nuclears de l'Ebre i Tarragona amb els agents del territori.

La moció, presentada pel PSC i esmenes de la CUP i ECP, se centra en el Fons de Transició Nuclear de Catalunya, que té per objectiu l'impacte del tancament de les dos centrals nuclears que actualment hi ha a Catalunya, Ascó i Vandellòs, programats, de moment, per 2029 i 2030. El fons està dotat amb 24 milions d’euros anuals, amb accions de desenvolupament socioeconòmic i de transició energètica justa a les cinc comarques catalanes afectades, la Terra Alta, la Ribera d’Ebre, el Baix Ebre, el Priorat i el Baix Camp. 


El Parlament ha aprovat este dijous, amb l'abstenció de Junts i ERC i el vot contrari de Vox, que s'impulse este pla de reactivació econòmica, amb calendari i inversions concretes. També s'ha donat llum verda -amb el vot a favor de tots els grups, excepte Vox i PPc, en contra, i l'abstenció de Cs- a activar convenis i acords de transició justa, per tal de garantir la continuïtat d'activitat econòmica en l'entorn de les centrals, fent del tancament un escenari de compromís de les empreses titulars de les plantes amb el futur econòmic de l'entorn on estes estan situades, i a implementar una proposta en el desmantellament i tancament de les plantes que garanteixi l'ocupació i contractació d'empreses i persones de l'entorn.

Però, per contra, s'ha tombat aprovar, abans del tercer trimestre d'enguany, el reglament del fons. Segons el grup parlamentari de Junts, és un termini inviable. "No ens podem adormir, però no ens hem de precipitar", ha manifestat el diputat Joaquim Calatayud. "Seran molts milions i milions d'euros per a la transició energètica del territori, sempre amb consens, que donaran per a molts i molts anys", ha afegit.


Per a Calatayud, "cap circumstància ens aconsella o indica variar este percentatge del 20% previst", sobre els ingressos relacionats amb la producció nuclear. A partir d'aquí, respon al PSC amb una pregunta: "Per què saltar al 50% i no al 35% o el 72%, i posats a fer piruetes i salts mortals, el que cal és instar al govern de l'Estat que aprove una llei similar a la de Catalunya i complementi els 24 milions d'euros referits". 

"Este 50% dels recursos és una demanda que prové del mateix territori; és raonable, racional i justa", ha exposat la diputada del PSC Sílvia Paneque. "El Govern s'omple la boca de què escolta el territori i el territori ha parlat clar", ha afegit. "Nosaltres fins i tot apostàvem pel 90%, i l'Estat també hauria de destinar diners al territori, el PSC ha d'exigir als seus el que també exigix als altres", ha etzibat Laia Estrada, de la CUP.
 

 

Participació