1 de 10
onada de calor

Calor sufocant durant tota la setmana: fins quan duraran les altes temperatures?

Catalunya afronta dies d'altes temperatures a tot el país, on es podran superar els 40º en zones de l'interior i es viuran nits tropicals d'insomni

La tendència a l'alça dels termòmetres serà pronunciada fins dimecres | Agustí Descàrrega
per Aguaita.cat, Catalunya | 13 de juny de 2022 a les 12:04 |
Calor, calor i molta calor. Catalunya patirà aquesta setmana una onada de calor general a tot el país, amb temperatures molt altes i una sensació de xafogor encara superior fins ben entrat el pròxim cap de setmana. I és que les previsions no són gens esperançadores pel que fa a la situació de la calor i dels números tan alts als termòmetres en aquesta situació de l'any: diverses zones trencaran la barrera dels 40 graus en aquesta segona setmana de juny. L'estiu serà molt llarg al país.

Encara que la situació pot variar en els pròxims dies, els indicadors meteorològics marquen avui dia unes temperatures que marcaran màximes de 30º i 35º fins divendres. Protecció Civil ja ha activat l'alerta per onada de calor al Segrià, la Noguera i Pla d'Urgell. A partir de demà, des del sistema d'emergències ampliaran aquesta alerta a les comarques d'Urgell, Segarra i les Garrigues. A la zona de Lleida s'esperen temperatures superiors als 40º -fins i tot es podria arribar a una màxima de 43º-. Alcarràs, Balaguer o Artesa de Segre poden ser els protagonistes d'aquest calorós rècord. La humitat a les zones del litoral marcaran sensacions tèrmiques molt altes.


Les temperatures mínimes superaran els 20º, sobretot a la costa, generant una sensació de nit tropical carregada d'humitat. Ara bé, la Catalunya interior serà que la que patirà mitjanes més constants d'altes temperatures, entre els 30º i els 35º. Les zones del Pirineu i el Prepirineu tampoc fugiran d'aquesta onada de calor: capitals de comarca trencaran els termòmetres, aproximant-se o superant els 30º a zones com Ripoll, Olot, Puigcerdà o Vielha, molt inusual en aquesta època de l'any. La temperatura més alta registrada aquest diumenge s'ha donat a l'estació meteorològica de Lleida-La Femosa, a la comarca del Segrià. El mercuri ha arribat a 38,9 graus, segons ha informat el Servei de Meteorologia de Catalunya (Meteocat).
 

Fins quan ha de durar aquesta calor sufocant?


La tendència a l'alça dels termòmetres serà pronunciada fins dimecres. A partir de dijous, s'espera que l'onada de calor vagi descendint a poc a poc de cara al cap de setmana, però aquestes previsions poden saltar pels aires. Encara que a partir de dijous les temperatures baixin, la mitjana serà molt superior a la que estem acostumats per aquestes dates. 

Les recomanacions de les administracions són clares: cal seguir les recomanacions per combatre la calor en les hores de màximes temperatures i en les persones de més risc. Protecció Civil incentiva una campanya de conscienciació per cuidar la salut dels ciutadans en aquesta situació.
  Beure aigua en abundància és d'obligació màxima. Pot semblar mentida que s'hagi de recordar, però la bona hidratació sol ser oblidada per la majoria. Especialment, cal fer-ho amb la gent gran i els nens. També es recomana caminar per l'ombra si s'ha de sortir al carrer amb un barret per patir la mínima exposició al sol. Si cal fer tasques com passejar el gos, sortir a comprar o fer exercici, que sigui sempre en les hores amb menys exposició solar.

Altres notícies que et poden interessar

 

 

Participació