Mig miler de persones participen en la jornada d'emergències de les Terres de l'Ebre

L'Institut de l'Ebre, la URV i el SEM apropen l’atenció sanitària a estudiants de Terres de l’Ebre

Campionat de Suport Vital Bàsic i Suport Vital Avançat.
Campionat de Suport Vital Bàsic i Suport Vital Avançat. | Cedida
Redacció
19 de maig del 2022
Actualitzat a les 17:01h
Prop de 500 persones participen a la 5a Jornada d’Emergències de les Terres de l’Ebre que se celebra al Pavelló Firal de Tortosa i al Campus Terres de l’Ebre de la Universitat Rovira i Virgili durant dos dies, dijous i divendres. Les jornades organitzades conjuntament amb l’Institut de l’Ebre, tenen com a objectiu donar a conèixer els protocols sanitaris d’emergències i donar valor a la formació d’alumnes del CFGM en Tècnic d’Emergències Sanitàries, a través d’una oferta formativa on s’inclouen tallers pràctics, ponències i taules rodones en què es tracten diversos temes d’actualitat, així com una posada en escena a través d’un simulacre d’Incident de Múltiples Víctimes IMV.

El SEM ha estat l’encarregat de vetllar per un contingut científic de qualitat, liderat per un comitè integrat per tècnics, infermers i metges de l’àmbit de l’atenció hospitalària i prehospitalària, apostant per la gestió de l’emergència des d’una visió multidisciplinar.

L’oferta formativa consta de 30 píndoles repartides en 10 tallers, 12 ponències, 8 taules rodones i un simulacre on intervenen tots els cossos d’emergències. Com a novetat, hi ha programats, un taller de lideratge, un “scape room” sanitari i un taller sobre excarceració d’un vehicle bolcat.

Enguany també s’oferix una exposició de vehicles i material específic d’emergència, i s’han organitzat 2 campionats per posar a prova les habilitats en situacions de suport vital bàsic i de suport vital avançat.

Un dels plats forts de la jornada ha estat el simulacre d’incidents de múltiples víctimes on s’ha mostrat als assistents, la gestió i quins son els diferents processos d’actuació en un incident amb múltiples víctimes. L’activitat ha comptat amb la participació de Protecció Civil, Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra i altres cossos d’emergència. 
Durant l’exercici s’ha posat a prova la gestió del nou protocol de Protecció Civil, l’APCAT, protocol d’atenció a les persones davant d’emergències greus.

Simulacre d’Incidents de Múltiples Víctimes

L’exercici de simulació ha reproduït pas a pas l’actuació del SEM davant un IMV, des de l’entrada de la trucada inicial a 112, el traspàs de la mateixa a la Central de Coordinació Sanitària CECOS, l’activació dels recursos, el triatge i valoració dels afectats, i per acabar, l’estabilització i evacuació dels mateixos als centres hospitalaris.

El SEM ha desplegat d’un total de 12 unitats: 1 ambulància de Suport Vital Avançat (SVA), 3 ambulàncies de Suport Vital Bàsic (SVB), 2 ambulàncies especialitzades d’Intervenció i Suport (UIS), 2 vehicles logístics, 1 Vehicle d’Intervenció Ràpida (VIR), 1 ambulància de Transport Sanitari No Urgent (TSNU) i 2 comanaments.

En total hi han participat 60 professionals dels diferents cossos d’emergències i uns 30 figurants.

Origen de les jornades

Des de fa més de 8 anys l’Institut de l’Ebre de Tortosa ha fet una aposta per la formació pràctica dintre del programa educatiu del CFGM de Tècnic en Emergències Sanitàries impartit al centre. Això ha fet que des de llavors, hi haja una col·laboració intrínseca entre l’IES, el SEM i d’altres empreses col·laboradores aportant recursos i professionals per tal d'efectuar exercicis pràctics amb els alumnes i que visquen de primera mà la realitat de la tasca extrahospitalària.

El que va començar com una activitat conjunta en un exercici amb múltiples víctimes, ha acabat desembocant en una jornada encarada per a estudiants i professionals multidisciplinars on compartixen coneixements de manera pràctica.