1 de 10
coronavirus

Salut «gripalitza» la Covid: així s'analitzarà d'ara en endavant

El Departament crea el SIVIC, un sistema per vigilar les infeccions respiratòries a Catalunya que permetrà fer prediccions i anàlisis

Una dona fent-se un test PCR de coronavirus | Europa Press
per Irene Montagut, Barcelona, Catalunya | 8 d'abril de 2022 a les 13:04 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 d'abril de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El procés de "gripalització" de la Covid és ara més real que mai. El coronavirus ja és un més dels virus respiratoris que gestiona el Departament de Salut i que habitualment vigila de prop. No serà una vigilància tan extrema ni exhaustiva com s'estava fent fins ara, tal com passa des de fa més d'una dècada amb altres virus estacionals, com la grip o el virus respiratori sincitial (VRS).

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, han presentat aquest divendres al matí el nou sistema de control epidemiològic a Catalunya. Anomenat SIVIC -Sistema d'informació per la Vigilància d'Infeccions a Catalunya-, està basat amb quatre grans eixos i permetrà fer prediccions i anàlisis dels virus respiratoris per obtenir una representació de la realitat vírica en la societat.


La tasca principal, segons ha explicat el conseller, la desenvoluparan els equips d'atenció primària. Aquests s'encarregaran del recull de mostres epidemiològiques de manera aleatòria arreu de Catalunya durant tot l'any: la representativitat serà per regió, sexe, edat i nivell socioeconòmic dels pacients i permetrà possibles pics d'incidència o brots. Així, les aproximadament 400 mostres que recolliran els 33 centres d'atenció primària que participen de l'estudi -i posteriorment s'analitzaran microbiològicament- representaran el territori.

El segon eix passa pel seguiment de malalts greus ingressats als centres hospitalaris per saber així quina és l'afectació que el virus pot tenir en els hospitals. També s'augmentarà l'esforç per detectar càrrega viral en aigües residuals i, finalment, es crearà una xarxa d'intel·ligència epidemiològica que permetrà fer prediccions i emetre alertes.


El SIVIC permetrà, com dèiem, fer anàlisis i prediccions dels virus respiratoris que Salut monitoritza habitualment. Permetrà, doncs, saber quina és la situació vírica entre la població, no només de la Covid, sinó de tots els altres virus que ara tornen a circular -com la grip comuna. La base d'aquest nou sistema és el PIDIRAC -el Pla d'Informes de les Infeccions Respiratòries Agudes a Catalunya- de l'agència de Salut Pública de Catalunya i també el diagnòstic dels centres sanitaris.

Així, amb el SIVIC el Departament de Salut integra els circuits de notificació existents fins ara que estaven molt fragmentats. "Tot això ens permetrà caracteritzar l'evolució dels diversos virus que apareixen al llarg de l'any", ha explicat el doctor Argimon.

Altres notícies que et poden interessar

​​​​​​

 

Participació