El preu de negar la vacuna

Després d'haver estat suspesa de les seues funcions a l'hospital Mateu Orfila de Menorca, la doctora Nadiya Popel dicta xerrades sobre els efectes secundaris, com la que ha impartit este dissabte a Amposta

La doctora Popel, durant la seua estada a Amposta dissabte.
La doctora Popel, durant la seua estada a Amposta dissabte. | Ana Segura
Aguaita.cat
28 de març del 2022
Actualitzat a les 16:18h
La covid-19 ha estat un punt d’inflexió en la seua vida laboral. Des de l’any 2007 havia estat treballant com a adjunta en Urgències de l’hospital Mateu Orfila de Menorca. Afirma que sempre li ha agradat treballar i estava a gust ajudant a la gent. Però des de la pandèmia tot va canviar. La doctora Nadiya Popel va quedar suspesa l’any passat de les seues funcions per espai de quatre anys. El Servei de Salut de les Illes Balears li va incoar un expedient disciplinari per posicionar-se en contra de la vacunació. La instructora va concloure en el seu informe que va cometre faltes molt greus, i la resolució la dixa sense feina i sou. El seu advocat ha interposat una demanda judicial davant la suspensió en considerar que s’han vulnerat els seus drets fonamentals. Però Popel no es resigna a callar i ha fet un gir en la seua vida per dedicar-se a exposar el seu punt de vista sobre la vacunació. Este dissabte, Popel ha impartit a Amposta la conferència “Covid, salut i solucions pràctiques”, organitzada per l’entitat Soberania i Salut Tortosa

La resolució de l'expedient que pesa sobre el seu currículum laboral considera que les seues advertències als pacients dels possibles efectes secundaris de la vacuna influïen negativament en la tasca del servei de Salut de lluita contra la pandèmia. Havia manifestat que 19 persones havien acudit a l’hospital els dies premis amb efectes secundaris provocats per la inoculació de les vacunes i demanava que s’aturés este procés de vacunació. “Els efectes secundaris de Astra Zeneca eren molt freqüents després d'inocular, molt greus, i molt sobtats en temps, per això em vaig alarmar”. Parla de paràlisis facial, cefalea, ictus... “En els meus anys de experiència no havia vist estos efectes secundaris amb cap  medicament ni vacuna. Les vacunes Covid són organismes modificats genèticament produïts amb enginyeria genètica recombinant. És la primera vegada que s'administra una substància tan perjudicial”, afirma. 

Explica que els seus companys sanitaris no van reaccionar de la mateixa manera per diferents motius: “Alguns em trobaven en el passadís i em comentaven amb veu baixa que estan d'acord amb la meua opinió però tenien por a parlar. Alguns evitaven trobar-se amb mi perquè estaven avergonyits. I alguns creien fermament a les ordres dels seus superiors i es negaven a qüestionar coses”. 

Una de les faltes que li imputen és haver renyat una pacient per haver-se vacunat, però ella sosté que el que va “recomanar-li no posar-se la segona dosi de Astra Zeneca perquè després de la primera ja va venir a l'hospital a urgències i tenia marejos, cefalea i es trobava molt malament. Normalment quan un fàrmac té efectes secundaris en una persona, es recomana suspendre-ho”, apunta. 

Assegura que va traslladar la seua preocupació als seus superiors però no li van fer cas: “La reacció dels meus superiors era o silenci o dir que no era per a tant”. En este punt, afirma que va rebre pressions: “Em deien que si seguixo amb esta actitud puc perdre el meu treball i així no podria assumir les despeses de la hipoteca o atendre els meus pares grans. També hi havia pressió de dubtar del meu seny mental i amenaçar de parlar amb el psiquiatra sobre el meu estat mental. Nosaltres a urgències no administrem vacunes peró la gent ve a demanar consell si posar-se-la i jo els deia que no”, exposa. 

El departament de Salut estimava a finals de l'any passat, després d'un any d'administració de vaccins, que la vacunació contra la covid-19 havia evitat entre 10.000 i 13.000 ingressos a les UCIs dels hospitals i també prop de 10.000 morts. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, precisava també que els 13,2 milions de vacunes punxades fins desembre del 2021 havien evitat també unes 80.000 hospitalitzacions al país i gairebé 400.000 contagis. Però Popel defensa que hi ha altres vies per lluitar contra la covid perquè “hi ha molts fàrmacs que són eficaços com per exemple la ivermectina, la hidroxicloroquina, el diòxid de clor, l’artemísia annua, vitamines C i D, N- acetil-cisteina, zinc, quercetina... “Hi havia temps suficient per a actuar de manera segura. El principi de medicina és primer no danyes. Si hi ha alguna substància que fa mal, s'hauria de suspendre de seguida. No es pot pretendre que et curen les inoculacions que contenen en la seua composició substàncies tòxiques per a les persones", afirma. 

Amb tot, rebutja que se la titlle de negacionista: “A mi no m'agrada posar etiquetes. Realment no nego res, simplement investigo, llegixo, i qüestiono coses”. Apunta que cadascú és lliure de vacunar-se si vol però en este cas, considera que no s'ha rebut la informació correcta. “S'ha infringit la llei de transparència i lliure elecció. Molta gent va ser coaccionada amb pressió mediàtica, social i econòmica”, lamenta. 

Arran de la suspensió, dicta conferències informatives, xerrades, fa alguna consulta privada, va a les manifestacions, promociona les teràpies alternatives, estudia fitoteràpia i ozonoterapia. En este període, assegura, se sent acompanyada: “La gent m'oferix les seves cases, el seu temps, organitza actes, dona diners, és un moviment social molt gran”. 

Al seu parer, en l'àmbit de la medicina ara “s'infringeixen tots els codis deontològics, ètics, i lleis que deurien a protegir l'ésser humà. Amb el Covid s'han perdut tots els drets individuals i col·lectius. Simplement hem entrat en la dictadura que no obeeix cap llei”, lamenta. “L'OMS -advertix- està utilitzant un motiu sanitari i als metges i infermers per anul·lar tots els drets humans, s’estan canviant lleis per desprotegir les persones, per exemple amb la Llei de Seguretat, anul·lant tots els drets fonamentals”. “Crec que com a Humanitat estem en un moment crucial de nostra història i hem de construir una societat millor, més justa i més saludable”, conclou.