Movem Tortosa proposa crear una Taula de Salut Mental per combatre els efectes de la pandèmia

L’objectiu és el desplegament d’un pla de formació comunitària per detectar i acompanyar la salut mental especialment dels joves

Jordi Jordan i Francesc Vallespí, en una imatge d'arxiu.
Jordi Jordan i Francesc Vallespí, en una imatge d'arxiu. | Cedida
Redacció
26 de gener del 2022
Actualitzat a les 17:33h
Movem Tortosa portarà al proper ple del mes de febrer el debat sobre la salut mental i el paper que han de jugar les administracions públiques en la detecció i acompanyament, especialment entre els joves, el col·lectiu més afectat per la pandèmia. "El confinament i les diferents restriccions que els Governs de l’Estat i de la Generalitat de Catalunya han hagut d’aplicar per a pal·liar les conseqüències sanitàries ocasionades per la COVID-19 ha desencadenat brots que han posat en alerta els especialistes en salut mental", sosté el grup municipal.

També apunta que segons el Centre d’Estudis d’Opinió i l'Agència de Salut Pública del departament de Salut, en els darrers anys ha augmentat el percentatge de població que referix simptomatologia de depressió, malestar emocional i ansietat, augmentant en conseqüència el consum d'hipnosedants. "Si ens centrem en les afectacions als joves, augmenten en més d’un 50% els casos relacionats amb els trastorns mentals i l’estrès i destaca l’increment d’autolesions i intents de suïcidi", exposa la formació. Una problemàtica que, segons afirma Movem en un comunicat, "cal abordar destinant més recursos i estant amatents a l’evolució de la progressiva restauració de la mal l’anomenada nova normalitat".

Així, a partir d'estes dades, Movem Tortosa considera necessària l’actuació de les administracions públiques i per esta raó proposa la creació d’una Taula de Salut Mental, que tindria per objectiu desenvolupar un pla de formació comunitària, adreçada a donar recursos per identificar i acompanyar la salut mental del veïnat de Tortosa. La formació  s’adreçaria a professionals de centres cívics, espais joves, centres oberts, serveis socials d’atenció primària, educació primària i educació secundària.

Per poder-ho tirar endavant es demana una dotació de recursos humans a l’Ajuntament, però sobretot un suport a la Generalitat que permeta consolidar el servei i facilitar el desenvolupament dels protocols d'intervenció i coordinació entre els serveis de salut d'àmbit comunitari i especialitzats.

En este sentit, el portaveu de Movem Tortosa, Jordi Jordan, ha subratllat la importància d’acabar amb el tabú de la salut mental també des de les institucions públiques i començar a crear eines de detecció, ajuda i acompanyament sobretot centrat en els joves. Segons Jordan “es l’hora que les administracions públiques incorporen plans comunitaris de salut mental d’adolescents i joves que permetan modificar i ampliar l’atenció a la salut mental, com a prevenció, com a gestió dels malestar i com ajuda en situacions de trastorn, que reforcen els actuals recursos en este àmbit. L’augment de casos ens ha de fer veure la necessitat de ficar el problema damunt la taula i buscar solucions conjuntes, que passen per un suport comunitari.”