Reclamen que l'ACA revise el risc d'inundació de la finca de la planta de compostatge a Santa Bàrbara

Entitats veïnals justifiquen la preocupació amb un vídeo de la barrancada de novembre

per Redacció, Santa Bàrbara | 26 de gener de 2022 a les 16:31 |
Vista general dels terrenys on es projecta la planta de compostatge. | ACN (Jordi Marsal)
Les entitats veïnals reclamen que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) revise el risc d'inundació dels terrenys on es vol ubicar una planta de compostatge a Santa Bàrbara, al Montsià. Els veïns justifiquen la seua preocupació amb un vídeo de la barrancada de novembre on la Finca Lo Sant, on s'ha de construir, s'inunda. El projecte d'Ecompost de l'Ebre és polèmic des del primer dia, els veïns van votar-hi en contra a l'abril però va rebre un informe favorable a l'octubre de la Ponència Ambiental a través del Consell Comarcal del Montsià. Com ha explicat l'alcalde de Santa Bàrbara, Antonio Ollé, les al·legacions es tindran en compte i es proposaran correccions en la llicència ambiental que s'atorgarà aviat.

L'entitat Veïnal Amevesaba i la plataforma 'No', que s'oposen a la planta de compostatge que Ecompost de l'Ebre projecte a la Finca Lo Sant, a quatre quilòmetres del nucli urbà de Santa Bàrbara, volen que l'ACA revise les zones inundables de municipi –ara, els barrancs del terme municipal- i en concret de la ubicació de la nova planta. Durant els aiguats de final de novembre, on es van superar registres de 200 litres per metre quadrat, els veïns van gravar unes imatges on l'aigua va negar la finca i els cultius de la vora.


Amb esta gravació volen desmuntar qui els acusa "d'alarmistes". Els preocupen els efectes del canvi climàtic que ja es fan notar al territori i recorden la DANA que va sacsejar també la comarca l'1 de setembre. Insistixen que els episodis violents són cada cop més freqüents, que les últimes inundacions "no són fets aïllats" i aporten les dades de pluja dels últims mesos als Ports que desemboquen a la Plana del Montsià: els més de 203 litres del 23, 24 i 25 novembre, els 150 litres més del 15 i 16 de novembre, i els 193 litres per metre quadrat del 18 i 19 del passat octubre. "Són xifres que ens fan qüestionar la idoneïtat del projecte", advertixen.

També assenyalen que no s'han fet analítiques o estudis de la permeabilitat dels terrenys de la planta de compostatge i aporten al consistori fotografies i imatges de vídeo on els camps estan inundats. "Volem que l'Ajuntament, com hi va haver unes votacions on va guanyar el no, ens done suport i que es mulle de cara l'empresa. El temps canvia, les terres es mouen, quan plou ho fa torrencialment. Perquè si mai hi ha una desgràcia, què farem?", ha qüestionat Lluc Roig, president d'Amevesaba.


Terminis de la llicència

Dijous van entrar una instància a l'Ajuntament de Santa Bàrbara amb la petició perquè es reclame esta revisió a l'ACA i que s'ature el procés de la llicència ambiental. A principis de novembre, l'Ajuntament de Santa Bàrbara va emetre la proposta de resolució provisional per concedir la llicència "amb condicionants" i es va obrir un termini d'al·legacions de deu dies, en el qual se'n van presentar 7, de particulars i entitats, amb 28 assumptes a valorar.

L'alcalde Antonio Ollés ha dit que les respondran però que l'autorització ambiental es concedirà aviat, probablement la setmana que ve. Ollés ha recordat que l'ACA no considera la zona com a inundable, però li traslladarà la documentació. "Si som capaços de convèncer l'ACA, canviarien els criteris i la situació", ha dit. "Ara treballem amb la informació que tenim, i l'ACA considera que és un terreny pla, lluny dels barrancs del Lledó i la Martinenca, i que no és inundable. Si consideren canviar la situació, afectaria al que es faci més endavant", ha insistit.

De fet, un cop atorgada la llicència ambiental, Ecompost de l'Ebre ha de presentar el projecte constructiu de la planta de compostatge amb les consideracions que se li remetran. "Ara ha de venir el projecte de veritat on s'especifiqui com serà la planta en sí i ha de contemplar els condicions que els posem amb la llicència ambiental. Algunes de les al·legacions són de sentit comú i s'han d'incorporar a la resolució definitiva", ha explicat l'alcalde.

 

Participació