coronavirus

He donat positiu per Covid: com puc rebre la baixa laboral?

El protocol excepcional de Salut facilita la comunicació del resultat positiu per telèfon o per internet

per NacióDigital, Barcelona, Catalunya | 13 de gener de 2022 a les 12:44 |
El CAP Can Bou de Castelldefels | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de gener de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'òmicron ha causat una onada de contagis de Covid i fins i tot l'OMS pronostica que la meitat de la població podria contagiar-se en les pròximes sis o vuit setmanes. Amb esta situació, els centres de salut estan saturats i per això el Departament de Salut ha canviat el protocol per comunicar un resultat positiu i, si cal, rebre la baixa laboral. Estos són els dubtes més freqüents.

Tinc símptomes. Què he de fer? En cas de sospitar que es té Covid, es pot fer un test d'antígens en una farmàcia o comprar-lo i fer-se'l a casa. És igual de vàlid que si el test es fa en un CAP, opció que Salut recomana evitar si els símptomes són lleus.


Necessito demanar la baixa. He d'anar al CAP? No. Des de finals de desembre i de forma excepcional, donada l'allau de casos, és suficient a comunicar que s'ha donat positiu en un test d'antígens.

Com s'ha de comunicar un positiu detectat amb autotest? Es pot fer trucant a farmàcies adherides al programa TAR, indicant el CIP o DNI i la marca del test i la data en què s'ha fet. També és possible mitjançant la web citasalut.gencat.cat, a l'apartat Símptomes de la Covid; o a través d'una eConsulta a La Meva Salut. Com a últim recurs, es pot trucar al 061 o anar al CAP, però Salut demana optar pels altres canals.


Com podré demanar la baixa? Quan estiga registrat el contagi, es rebrà un SMS amb un enllaç per comunicar els contactes estrets i també per sol·licitar la baixa laboral, en cas que siga necessari.

Com demano la baixa si m'han fet el test en un CAP? Si es dona positiu, es rebrà el mateix SMS que en el cas dels autotests.

Si soc contacte estret, com puc demanar la baixa? Es rebrà el mateix SMS que en el cas dels contagiats.

És obligatori demanar la baixa? No, però si els símptomes són lleus, la baixa està recomanada en cas que el treballador no pugui teletreballar.

Què cal fer per rebre l'alta? Ara les altes són automàtiques al cap de set dies. Si es tenen símptomes encara, cal contactar el centre de Salut, preferentment per telèfon o a través de La Meva Salut.

Es pot demanar l'alta abans? No. La quarantena per Covid és de set dies.

Si estic malalt, però no per Covid, com puc demanar la baixa? En estos casos sí que cal anar al centre d'atenció primària perquè ho valore un metge.

Altres notícies que et poden interessar

​​​​​​

 

Participació