La llotja de Deltebre donarà més servei als pescadors i potenciarà els actius turístics i les energies renovables

Ports destina 800.000 euros a la construcció de la llotja de peix al port de Deltebre

Construcció de la llotja del port de Deltebre.
Construcció de la llotja del port de Deltebre. | Cedida
Redacció
13 de desembre del 2021
Actualitzat a les 18:14h
La pesca és una prioritat pel Govern català que ha anat concentrant el seu esforç econòmic en convertir els ports pesquers en unes instal·lacions capdavanteres, competitives, integrades als seus teixits urbans i sostenibles ambientalment.

L’empresa pública Ports de la Generalitat impulsa instal·lacions pesqueres modernes als ports catalans. Actualment a les Terres de l’Ebre, Ports destina 800.000 euros a la construcció de la llotja de peix al port de Deltebre. Un edifici que ha de donar servei als pescadors, convertir-se en un atractiu gastronòmic i turístic, i ajudar a mitigar el canvi climàtic.

La llotja ha de donar major qualitat de servei a la flota pesquera del municipi i millorar les condicions de treball del sector quant a manipulació, venda i distribució del peix, donant resposta, alhora, al compliment de la normativa pesquera actual. La Confraria de pescadors de Deltebre feia temps que demandava una llotja, ja que ara els pescadors porten el peix per fer la manipulació i distribució a les dependències de la Confraria, a uns 10 quilòmetres del port de Deltebre.
 

Imatge virtual de la llotja de Deltebre. Foto: Cedida


Distribució de l’edifici
La funció de l’edifici és donar servei a l’activitat pesquera de Deltebre. La llotja tindrà tres espais diferenciats la zona de recepció del peix, la sala de subhastes amb grades, l’espai de manipulació i distribució del peix, cambra frigorífica, magatzem de caixes, una zona administrativa i una sala de reunions per al Cabildo.

A més, l’estructura de l’edifici incorpora un disseny modern i integrador per posar en relleu els actius turístics i gastronòmics vinculats a la mateixa activitat pesquera. La llotja té dos eixos importants per integrar l’espai pesquer amb l’ús ciutadà en els espais següents:

La creació d’un itinerari perquè els visitants puguin veure la manipulació i la subhasta del peix sense interferir en l’operativa pesquera, com un nou atractiu turístic per als visitants del Delta de l’Ebre.
 

Embarcacions pesqueres del port de Deltebre. Foto: Cedida


La creació d’un espai gastronòmic a la part de dalt de l’edifici amb vista al Delta i a la sala de subhastes i amb terrasses exteriors, des d’on la gent podrà degustar el peix de proximitat i gaudir de l’operativa pesquera i l’entorn.Impuls a les energies renovables
Les obres de la llotja de peix del port fluvial de Deltebre van a bon ritme i es preveuen finalitzar a la primavera de 2022. Ara, ja s’han fet els fonaments i s’estan aixecant els murs que sustentaran l’edifici. Després, es construiran les parets i es farà la distribució dels espais interiors i exteriors.
 

Vista aèria del port de Deltebre. Foto: Cedida


L’edifici funcionarà energèticament amb plaques solars, instal·lades al sostre de la llotja per a l’autoconsum del sector pesquer, amb la qual cosa la llotja reduirà la petjada de les emissions de CO2 a l’atmosfera, ajudant a mitigar el canvi climàtic. Aquesta instal·lació millora l’eficiència energètica i va en línia de l’estratègia del Govern de fomentar les energies renovables que ajudin a la descarbonització de Catalunya, en aquest cas a través dels ports. A més, aquestes plaques fotovoltaiques també rebaixaran la factura de l’electricitat de la Confraria de pescadors, ajudant al sector a reduir les seves despeses.