FabLab Terres de l'Ebre, una aposta per la innovació i la tecnologia lluny de la metròpoli

El centre d'innovació tecnològica vol ser un laboratori de fabricació digital clau per impulsar un ecosistema innovador on estiguen connectats el mon educatiu, l'empresa, l'administració i la ciutadania en general

Lo Sindicat, datat del 1920 i rehabilitat per l'Ajuntament d'Amposta, acull el Fablab Terres de l'Ebre
Lo Sindicat, datat del 1920 i rehabilitat per l'Ajuntament d'Amposta, acull el Fablab Terres de l'Ebre | Cedida
Aguaita.cat
25 de novembre del 2021
Actualitzat el 23 de desembre a les 11:13h
El FabLab Terres de l’Ebre ja ho té gairebé tot a punt. Fa mesos que el personal tècnic de l’Ajuntament d’Amposta treballa per enllestir un espai pioner a les Terres de l’Ebre i, en part, a Tarragona, ja que és l’únic de la província integrat en la Xarxa de FabLabs de Catalunya.
El de l’Ebre, que estarà ubicat als baixos de l’edifici de Lo Sindicat, a la capital del Montsià, serà un dels 2.100 centres d’innovació tecnològica que hi ha arreu del món, tots amb la finalitat d’apropar la fabricació digital i les noves tecnologies al conjunt de la ciutadania. Al mateix temps, el FabLab actuarà com a motor de desenvolupament innovador i tecnològic territorial: "És una aposta molt important, ja que es pot convertir en un lloc de referència en innovació tecnològica i intel·ligència col·lectiva i col·laborativa, alhora que un laboratori d'innovació obert i un punt de trobada per a empresaris, estudiants, administració i ciutadania", comentava la directora del FabLab Terres de l’Ebre, Lala Escrivà.

El Fablab Terres de l'Ebre es troba dins del PECT: Ebrebiofera, un projecte cofinançat pel Fons  Europeu de desenvolupament Regional (FEDER) i forma part de la xarxa mundial de Fablabs, la Fab Foundation, impulsada pel MIT (Massachusetts Institute of Technology) i la xarxa de Cat labs de Catalunya. D’altra banda l’Ajuntament d’Amposta té signat un conveni de col·laboració amb un grup d’empreses ebrenques que formen l’Associació Fablab Terres de l’Ebre.

El FabLab Terres de l’Ebre estarà dotat de maquinària digital i electrònica, així com d’eines convencionals per tal que tothom puga realitzar els seus prototips. Més enllà d’això, el FabLab vol ser un espai vertebrador de connexions i col·laboracions entre els diferents agents de la zona. "Així, les xiquetes i xiquets i el jovent podran inventar, programar i crear tot allò que puguen imaginar, mentre que els empresaris i emprenedors, així com els coneguts makers, tindran la possibilitat de provar els seus productes o donar forma als prototips, tot sense haver de realitzar una gran inversió econòmica", explica l’alcalde d'Amposta, Adam Tomàs. "Som un centre d'Innovació Social Digital, un laboratori obert, on empoderem a la ciutadania en les noves tecnologies, oferim formació especialitzada i ajudem en els processos de creativitat, generació d'idees i validació de prototips. Això significa que apropem la innovació a la ciutadania, democratitzant les noves tecnologies per compartir coneixement i ser un referent de connexió entre tots els agents del territori", afegeix la seua directora. Al FabLab també oferiran la possibilitat de contactar amb altres Labs que formen part de la xarxa mundial de Fablabs, la Fabfoundation.

Fins i tot abans d’obrir les portes, al FabLab Terres de l’Ebre ja es comencen a gestar iniciatives que ben segur acabaran tenint un paper destacat. A hores d’ara formen part del Col·laboratori CatSud, un projecte impulsat pel departament de Polítiques Digitals i la Fundació I2Cat, on els Labs de Terres de l’Ebre i Camp de Tarragona treballen per tal de connectar-se, establir sinergies i treballar conjuntament. "Arran d'este projecte hem impulsat un grup de treball per detectar necessitats del món educatiu, del teixit empresarial, dels centres de recerca i de les administracions", destacava Escrivà.

Al mes de juliol també van organitzar la I Makeathon Terres de l’Ebre, un esdeveniment que va implicar als dos únics clústers de Catalunya del sector de l’hàbitat i a la comunitat maker per treballar reptes i donar solucions tecnològiques als usuaris i clients del sector. De la mateixa manera, la directora explicava que estan col·laborant amb l’INS Montsià, concretament en diferents cicles superiors com el de desenvolupament d’aplicacions web o el de mecatrònica, un alumne o alumna del qual serà contractat en DUAL. Entre els reptes futurs, es plantegen treballar en iniciatives compromeses amb els 17 ODS, ja que l’Ajuntament d’Amposta està adherit a l’Acord Nacional per a l’agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible a Catalunya.

Lo Sindicat, patrimoni al centre d’Amposta

Datat del 1920, Lo Sindicat és un dels edificis d’Amposta que forma part del catàleg de patrimoni històric, artístic i arquitectònic. Serà allí, a l’avinguda de la Ràpita, on s’ubicaran l’Àrea de Polítiques Actives d’Ocupació, l’Àrea d’Empresa i el Fab Lab Terres de l’Ebre. Un projecte que s’està treballant des de l’any 2015, quan l’Ajuntament va comprar per 340.000 euros este edifici de 986,47 m², on han invertit fins a 1 milió d’euros.

Quant al FabLab, té un cost total de 499.809,86 euros, dels quals 413.066 són subvencionables, i està cofinançat pel Fons FEDER representant un 50% i la Diputació de Tarragona amb un 25%, mentre que la resta és aportació de l’Ajuntament d’Amposta. El FabLab Terres de l’Ebre promou un canvi en el model econòmic territorial a favor del coneixement, la innovació, la generació d’activitat econòmica i empresarial i l’ocupació de qualitat.

 

El FabLab Terres de l’Ebre disposa d’una subvenció europea FEDER