Per què cal ser escaquista?

per Redacció, Artur Tallada | 25 de juny de 2014 a les 16:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 de juny de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'origen dels escacs es troba a l'Índia. Foto: Cedida

Els entesos diuen que, d’aquí a poc anys, l’aprenentatge serà cada vegada més a través del joc. Segons diuen, és amb el joc on ens sentim més lliures en la presa de decisions i on ens atrevim a experimentar i provar solucions que, segurament, no posaríem en pràctica a la vida real. Dit d’una altra manera, el joc és joc, i, si errem la jugada, el risc i les seves conseqüències estan sota control. Aquest aprenentatge basat en el joc ja té, fins i tot, nom: es diu gamificació .


El desenvolupament tecnològic del nostre temps possibilita molt aquesta tendència. De jocs, de tot tipus, ja n’existeixen molts, però ara, si cal, es pot gairebé crear tot allò que estiga a l’abast de la nostra imaginació. I, per suposat, es poden simular situacions (properes a la realitat o no) de tot tipus. La llista d’aplicacions que són o tenen un rerefons de joc és inacabable.

Deixeu-me fer referència, però, al que, per a mi, és “el Joc d’entre tots els jocs”. Em refereixo al joc dels Escacs . Un joc de tauler, que, segons es creu, es va crear al segle VI dC a l’Índia, i que segurament tothom coneix (però que no tothom juga). Té unes regles molt senzilles, però moure les peces de forma combinada no resulta senzill ni immediat. A més, en un món on hi ha tants estímuls (visuals, sonors), estar concentrat en silenci enfront el jugador contrincant per posar en joc la potència de la nostra massa grisa, és un exercici que comporta una certa dificultat. Per què no dir-ho?


Hi ha diversos estudis, però, que ens mostren els beneficis que ens pot reportar jugar a escacs regularment, i, per això, s’està promovent la seua reincorporació a les aules. Segons sembla, els guanys que poden obtenir els nostres estudiants en jugar a escacs són:

  1. Jugar a escacs de manera regular des de la infància millora la capacitat d’aprenentatge, el pensament, el poder d'anàlisi i de presa de decisions dels estudiants.
  2. Els escacs fan que els nens aprenguen a elaborar estratègies sobre aspectes del joc i de la vida. A més, els xiquets també poden aprendre la importància de la previsió i la planificació.
  3. Jugar a escacs de manera regular des de la infància ensenya la importància de ser disciplinats en la vida.
  4. Els escacs ajuden a millorar la confiança en un mateix, aspecte que és molt important per al correcte creixement dels infants.
  5. En el joc d'escacs, els menuts aprenen a fer una anàlisi exhaustiva, la investigació i avaluació de la situació abans de prendre qualsevol decisió. Este exercici els proporciona claredat mental. Es requereix claredat i destresa mental per resoldre problemes, analitzar les conseqüències i formular tàctiques futures.
  6. Aquells que juguen als escacs des de molt joves exhibeixen habilitats de memòria extraordinàries.
  7. Els escacs també ajuden a millorar la concentració i el rendiment acadèmic dels estudiants.

Jo he estat escaquista i encara m’hi considero, tot i que les obligacions del dia a dia em deixen poc temps per a practicar-lo. Crec que jugar a escacs m’ha aportat, en certa mesura, alguns dels guanys anomenats anteriorment, i recomanaria a tothom que practiqués escacs.

Feu que els vostres fills juguen a escacs. No es tracta només de jugar, es tracta d’aprendre per a la vida!!


Per ampliar informació:

http://www.catradio.cat/audio/818335/Blog-de-mestres-Escac-i-mat

http://www.xiptv.cat/la-setmana-terres-de-lebre/capitol/els-beneficis-dels-escacs

http://www.onlinecollegecourses.com/2012/03/25/10-big-brain-benefits-of-playing-chess/

http://www.chess.com/blog/Tayyab/benefits-of-playing-chess-specially-for-children

 

Participació