Dades: coronavirus

MAPES Tres de cada quatre comarques i ciutats es troben ja en risc alt de rebrot

Consulta com avança la pandèmia a nivell territorial i quants contagis s'han detectat arreu l'última setmana i durant tota la pandèmia

per Roger Tugas Vilardell, Barcelona, Catalunya | 19 de novembre de 2021 a les 12:21 |
Gent amb mascareta al centre de Vic. | Adrià Costa
La incidència de la Covid no para de créixer des de mitjans d'octubre. El nombre de contagis augmenta de forma constant, però sense els increments sobtats i explosius de les diverses onades, i esta vegada l'evolució és força homogènia arreu del país, sense tantes diferències com anteriors ocasions -tot i que n'hi ha-. Tres de cada quatre comarques i ciutats, de fet, ja es troben en risc alt de rebrot.

En el cas de les Terres de l'Ebre, la Terra Alta (7) és l'única comarca que manté un risc baix. 


 

La setmana en què es van detectar menys positius abans del canvi de tendència va ser la del 6 al 12 d'octubre, amb 1.617 casos detectats, i durant l'última setmana amb dades consolidades -del 8 al 14 de novembre- s'han superat de nou els 5.000, concretament 5.081. S'ha més que triplicat la incidència en este període, i els propers dies seguirà creixent, segons els resultats dels tests d'antígens a simptomàtics, que anticipen la progressió que ha d'emergir. Ara bé, no està clar si es tracta d'una sisena onada i, de ser-ho, les característiques són molt particulars, i no només per la velocitat més lenta amb què s'expandeix el coronavirus.La vacunació ha canviat del tot el paradigma i la ràtio de casos greus en relació als infectats és ara molt menor que en qualsevol moment anterior. Els hospitals tot just han superat els 400 ingressats, menys d'una cinquantena més dels que hi havia en el moment del canvi de tendència, mentre que, a les UCI, fins i tot ara encara hi ha cinc crítics menys que llavors. El nombre de defuncions setmanals a causa de la Covid tampoc no arriba encara a la trentena i la taxa de positivitat es manté al 3,5%, per sota del 5% recomanat per mantenir controlada la pandèmia.

Siga com siga, el nombre de visites a l'atenció primària a causa del coronavirus ha crescut un 46,2% i preocupa fins a on pot arribar l'augment de casos, més lent que en les últimes etapes complicades però que potser durarà més temps -la segona i cinquena onada ja havien superat el pic a estes alçades-. És per això que la generalització del passaport Covid més enllà de l'oci nocturn és una opció que el Departament de Salut valora seriosament, en especial amb les vacances de Nadal a l'horitzó i amb l'experiència d'altres països de l'entorn.


Altres notícies que et poden interessar


​​​

​​​
​​​

 

Participació