Activen l'alerta del pla Inuncat per les pluges intenses del Montsià i Baix Ebre

Es demana limitar al màxim la mobilitat per vies interurbanes, suspendre les activitats a l’aire lliure i allunyar-se dels tancaments de guals i zones inundables

Foto d'arxiu d'una tempesta a Deltebre
Foto d'arxiu d'una tempesta a Deltebre | Agustí Descarrega
Aguaita.cat
22 de setembre del 2021
Actualitzat a les 14:38h
Protecció Civil de la Generalitat ha activat este matí en alerta el pla d’emergències INUNCAT davant la previsió d’un episodi d’intensitat i acumulació de pluges les properes 24-30 hores i que poden afectar sobretot les comarques del litoral i prelitoral de Catalunya, especialment el Montsià i Baix Ebre.

Este matí s’ha reunit el Comitè Tècnic del pla INUNCAT, presidit per la directora general de Protecció Civil, Mercè Salvat, per avaluar l'episodi i determinar les actuacions de cada un dels organismes implicats. Atès que les incidències més destacades es poden donar al Baix Ebre i Montsià, des de Protecció Civil es recomana evitar la mobilitat interurbana des d'esta tarda-vespre i fins a mig matí de dijous especialment en camins i vies secundàries, i també es recomana en estes comarques suspendre les activitats a l’aire lliure.

Segons ha informat l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), les rieres poden tenir una resposta immediata allà on estigui plovent amb intensitat; i segons la Confederació Hidrològica de l'Ebre (CHE) durant el dia d'avui es podrien produir crescudes sobtades de caràcter local a barrancs i conques menors a les comarques de les Terres de l’Ebre.

A les comarques de les Terres de l’Ebre caldrà seguir en temps real l’estat dels rius, rieres i barrancs, que poden créixer de forma immediata i sobtada. Les majors afectacions es poden donar al Montsià i Baix Ebre.

Avisos de perill del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC)
El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha actualitzat els avisos de perill per intensitat de pluja, i preveu que es puguin superar els 20 litres/m2 en 30 minuts sobretot a les comarques del sud este matí-migdia, i a tot el litoral i prelitoral fins a la Selva esta tarda i nit, matinada i fins dijous al migdia.

Els xàfecs aniran acompanyats de tempesta i no es descarten fenòmens de temps violent. La precipitació més intensa es preveu sobre el mar, però localment podria afectar el litoral. Pel que fa als avisos d’acumulació de pluja, es poden superar els 100 litres en 24 hores sobretot a les comarques del Montsià i Baix Ebre, i amb menor probabilitat a qualsevol comarca del litoral català.

Fins ara ja s’han acumulat més de 40 litres en algunes comarques del sud. A l'estació meteorològica dels Alfacs s'han arribat a acumular 30,8 l/m2 en 30 minuts, i des de les 00 UTC s'hi han recollit 53 litres.

Finalment, l’SMC també ha emès un avís per mal estat de la mar (onades de més de 2,5 metres) que pot afectar tot el litoral des del Delta i fins al Maresme avui dimecres i fins dijous al migdia. Hi haurà mar de fons de component est.

Actuacions preventives i consells per a la població
Des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil ja s’ha fet arribar este avís a tots els municipis afectats, i s’ha demanat que es faci el tancament preventiu de tots els guals i punts inundables que hi hagi, així com que es puguin preveure espais d’acollida per si fos necessari.

S’ha indicat la retirada amb antelació els vehicles de rieres o punts subterranis inundables perquè poden dificultar el drenatge i agreujar les inundacions.

En termes generals, es recomana a la ciutadania molta precaució en la mobilitat per les zones que es puguin veure afectades per les fortes pluges, i també evitar al màxim les activitats a l’aire lliure durant les hores en què es preveuen les pluges més intenses. Al Baix Ebre i Montsià s’ha demanat la no mobilitat interurbana, especialment en vies secundàries i camins, des d’avui al vespre.

Cal evitar travessar mai rius o rieres si baixen amb aigua, sobretot a les zones on s’esperen intensitats i acumulacions més importants.

La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) fan un seguiment acurat i en temps real de com les precipitacions afecten els diversos rius, rieres i barrancs.