Raül Romeva ha denunciat la falta d'actuació de l'Estat per preservar el Delta

El vicesecretari general de prospectiva i Agenda 2030 d'ERC ha assenyalat el Delta com a "la zona 0 i el veritable indicador" dels reptes i amenaces del canvi climàtic

per Aguaita.cat, Sant Carles de la Ràpita | 21 de setembre de 2021 a les 14:30 |
La barra del Trabucador, parcialment submergida després dels temporals Glòria i Filomena | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de setembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Raül Romeva, vicesecretari general de prospectiva i Agenda 2030 d'ERC, ha visitat este dimarts la Badia dels Alfacs per conèixer l'afectació del canvi climàtic a la zona i ha denunciat la falta d'actuació de L'Estat a l'hora de preservar el Delta. Romeva ha assenyalat el delta de l'Ebre com a "la zona 0 i el veritable indicador" dels reptes i amenaces del canvi climàtic, els quals "cal afrontar a temps" i reclama que el territori demana "una gran i constant atenció de les administracions i malauradament no sempre trobem la complicitat, sobretot de l'Estat, que han d'entendre que no és una qüestió estrictament local, que és nacional i va més enllà".

Romeva ha visitat la Badia dels Alfacs per conèixer l'afectació, "els riscos i les amenaces" que pot tenir este espai amb relació a l'aplicació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides i per analitzar les mesures necessàries que s'han de desenvolupar a llarg termini per salvar el Delta. Després de comprovar els desastres ambientals que han provocat els temporals dels últims anys, ha declarat que el Delta "forma part del bé comú que hauríem de preservar com a societat i com a país".


En el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030 de Nacions Unides preocupa com revertir i frenar els efectes de l'emergència climàtica, que posa "en risc" l'ecosistema ambiental i socioeconòmic del Delta. Les mesures que s'estudien des d'ERC passen també per impulsar la producció local i consum local, un model que pot suposar una "oportunitat" per al territori. En el cas de la pesca, amb molt pes a l'economia local, implica crear comitès de cogestió que garanteixen la sostenibilitat dels recursos, una proposta que ja es practica al delta de l'Ebre i que Romeva ha destacat com a "exemplar i de referència" a Europa i la Comissió Europea. "Si no entenem que el procés de protecció ambiental ha d'anar de la mà de l'activació econòmica i la preservació d'activitats, difícilment trobarem l'equilibri per preservar el Delta", ha defensat.

Romeva ha assenyalat que el delta de l'Ebre és "un símbol" de l'evolució del canvi climàtic, "la zona 0" i l'indicador dels grans reptes i amenaces que cal afrontar abans que passi "una factura molt grossa". Esta prospecció per complir amb l'Agenda 2030, vol incentivar projectes a llarg termini, "a 15 o 30 anys vista", "fer avui determinades coses perquè d'aquí a deu anys no es pateixi la deixadesa i hi hagi oportunitats". El vicesecretari general d'Agenda 2030 d'ERC ha defensat que cal "recursos i voluntat política" perquè el delta de l'Ebre no desaparegui.

 

Participació