El grup «Take Action Delta» recull 11.050 burilles de La Ràpita

El col·lectiu dona per finalitzada la campanya "La Ràpita no és un cendrer", duplicant el repte que s'havien marcat inicialment

Aguaita.cat
14 de setembre del 2021
Actualitzat a les 17:11h
El grup ‘Take Action Delta’ ha donat per finalitzada la campanya "La Ràpita no és un cendrer", en la qual han recollit, durant un mes, un total d’11.050 burilles del municipi, duplicant així el repte que s'havien marcat inicialment, que era de 5.000. S'han recollit burilles en llocs com La Torreta, el Trabucador, La Foradada i també en altres zones on el col·lectiu assenyala que se n'han trobat en quantitats exagerades, com per exemple a la Plaça Carles lll i a la Plaça Lluís Companys (Aparthotel).

Unes disset persones han col·laborat en la iniciativa, que declaren haver dut a terme "amb moltes ganes i motivació", també indiquen "haver quedat molt satisfets per assolir resultats tan positius". A més a més, expliquen que gràcies a això, moltes persones han mostrat interès per la iniciativa. 

El problema de les burilles i la seua alta contaminació no ha arribat a calar prou en els ciutadans i institucions, per este motiu 'Take Action Delta' va iniciar la campanya #stopburillesLaRàpita. La prohibició de fumar en les terrasses dels bars ha suposat que molts fumadors tirin les burilles a terra, perquè no hi ha cendrers i això ha agreujat el problema. El col·lectiu destaca la col·locació de cendrers amb garrafes d'aigua reciclades com una de les mesures d'èxit de la campanya. "És cosa de tots resoldre este problema, els ciutadans hem de prendre consciència i les institucions poden fer més", explica el grup.

Take Action Delta és un grup actiu del territori que neteja el paisatge i fa difusió de la importància de no embrutar el nostre entorn. Davant de la situació de deteriorament natural i canvi climàtic, el grup proposa recollir les escombraries que troben, principalment plàstics, als camps, a la muntanya i a les platges del Delta de l’Ebre i la Serra del Montsià, així com denunciar els espais bruts de la regió. En este cas, el moviment s’ha centrat en les burilles de cigarretes. 

El col·lectiu treballa mitjançant l'app Litterati, una aplicació mòbil que geolocalitza la brossa i mostra als usuaris on s'ubica i com es genera perquè la puguin recollir. Esta app va ser fundada per l'americà Jeff Kirschner, que va tenir la idea mentre passejava per un bosc amb la seua filla i esta li va assenyalar un plàstic llançat pel camí, sentenciant que este tipus de brossa no hauria d'estar allí. Litterati compta amb més de 200.000 usuaris, que ja han recollit més de 12 milions de residus.
 

La Ràpita des de l'app Litterati Foto: Cedida



"Resultats per zones"

De les 11.050 burilles recollides, registrades i geolocalitzades a l'app Litterati s'han trobat:

- Plaça Carles lll: 1125 
- La Torreta: 615 
- Platja del Trabucador: 888 
- Parc de Garbí: 1155 
- Font d'en Burga: 15 
- Platja del Suis: 623 
- Plaça Lluís Companys: 803

El col·lectiu ha creat una línia d'impacte al camí de ronda GR-92 entre Les Cases i La Ràpita, on s'han recollit 3823 burilles a la vora de la mar, moltes en zones de pescadors.

Take Action Delta proposa fer platges sense fum (per salut i medi ambient), instal·lar cendrers pels carrers i els bars, fer ordenances i aplicar-les a escala municipal i fer campanyes de conscienciació a escoles i instituts.