El Corembe inicia una campanya per defensar el valor artístic del monument franquista de l’Ebre

"Ens trobem amb un monument d’un valor artístic inqüestionable, fet per un escultor reconegut i de renom internacional", sosté el col·lectiu

Detall del monument franquista de Tortosa.
Detall del monument franquista de Tortosa. | S.Berbís
Aguaita.cat
05 d'agost del 2021
Actualitzat a les 19:22h
El Col· lectiu per la Reinterpretació del Monument a la Batalla de l’Ebre (Corembe) ha iniciat una campanya per reivindicar “el valor artístic” de l’obra i del seu autor, l’escultor Lluís Mª Saumells. El moviment ha editat un díptic en què lloa el prestigi de l’escultor, qui va ser director del Museu d’Art de la Diputació de Tarragona. També hi recull alguns esbossos i detalla les descripcions que en va fer Saumells dels diferents elements que composen el monument. Així mateix, compila algunes referències de persones vinculades a l’obra o a l’arquitectura i l’art a l'entorn del seu valor artístic.

“Hem volgut fer un recull dels elements més rellevants i del seu significat, lligats a la personalitat de l’autor. Òbviament sense este coneixement de l’autor és impossible valorar el monument en tota la seua extensió”, exposa el Corembe en una nota de premsa.

Hi afegix que “un cop trets els elements, l’any 1986, afegits i que feien referència al dictador Franco, ens trobem amb un monument d’un valor artístic inqüestionable, fet per un escultor reconegut i de renom internacional. No entenem les raons d’una descatalogació sense fonament jurídic i per tant “forçada” d’este monument”.  De fet, l’entitat sosté que precisament “el valor artístic ha de ser ressaltat a la hora de protegir-lo, tal com diu la llei de Memòria Històrica”.  

Així mateix, apunta que un coneixement més exhaustiu de l’escultor hagués fet desaparèixer “l’estigma” del monòlit franquista. “El Monument a la Batalla de l’Ebre va ser dissenyat i inaugurat en etapa franquista, com molts d’altres, no obstant la seua monumentalitat no es troba enlloc i pot formar part, un cop reinterpretat, del patrimoni artístic de la ciutat de Tortosa”, remarca.

El Corembe conclou apel·lant a la “responsabilitat” per valorar la vessant artística del monument i recorda el resultat de la consulta popular favorable a reinterpretar-lo: “Cal  respectar la voluntat popular, com a element democràtic, de pau i concòrdia”, apunta la nota.