Unió de Pagesos confia que els controls i la traçabilitat frenen els robatoris de garrofa

El Departament d'Acció Climàtica es compromet a vigilar els magatzems i a reclamar la DUN

per Redacció, Terres de l'Ebre | 19 de juliol de 2021 a les 20:08 |
Mossos d'Esquadra comprovant la procedència de les garrofes que porten en una furgoneta en una imatge d'arxiu. | ACN
Unió de Pagesos ha afirmat que confia en la utilitat de la intensificació dels controls als quals s'ha compromès el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per evitar els robatoris de garrofa. El Departament ha adoptat el compromís de dur una campanya específica de control als magatzems de garrofa i a reclamar la Declaració Única Agrària (DUN) pel transport d'este fruit durant la propera campanya de recol·lecció, que comença d'aquí un mes. El sindicat ha valorat que l'administració haja començat a preveure i planificar les diferents mesures, però ha considerat que s'haurien d'haver planificat molt abans.

El departament ha especificat al sindicat que ha enviat una comunicació a tots els magatzems que reben garrofa a Catalunya perquè complisquen amb les obligacions d'nscripció als registres corresponents en cas que el seu destí siga per a alimentació animal i perquè tots ells requerisquen a les persones que els lliurdn garrofes el numero de la DUN 2021 del titular de la parcel·la d'origen de la garrofa.


En este sentit, Unió de Pagesos ha mostrat la seua preocupació pel fet que el Departament de Salut no troba possible identificar els magatzems que destinen la garrofa a alimentació humana, fet que per l'entitat evidencia "una mancança greu de control de la traçabilitat del fruit amb este destí". Per això es posaran en contacte amb Salut per exigir el compliment estricte de la normativa de seguretat i higiene alimentària. Finalment, Unió de Pagesos troba un avenç important la coordinació aconseguida entre el Departament, Mossos d’Esquadra i Agents Rurals per reforçar els controls en transport i magatzems.

 

Participació