Augmenten un 21% l'últim any les atencions de serveis socials del consell comarcal del Baix Ebre

El president i vicepresident de l'ens passen balanç als dos primers anys del mandat

El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Xavier Faura i el vicepresident, Francesc Vallespí, en la roda de premsa d'este dilluns.
El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Xavier Faura i el vicepresident, Francesc Vallespí, en la roda de premsa d'este dilluns. | Cedida
Redacció
19 de juliol del 2021
Actualitzat a les 17:34h
El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Xavier Faura, i el vicepresident de l'ens, Francesc Vallespí, han fet este dilluns al matí una valoració positiva dels dos primers anys de mandat al Consell Comarcal, així com del pacte entre Esquerra Republicana i Movem Terres de l'Ebre a la institució comarcal. "La bona entesa entre els socis de govern ens ha permès desenvolupar les línies estratègiques del projecte comarcal, prioritzar l'atenció a les persones i als ajuntaments del Baix Ebre", ha manifestat el president del Consell.

Pel que fa als reptes pels pròxims dos anys, Faura ha destacat la importància del pla de reactivació socioeconòmica del Baix Ebre i la captació de fons europeus. "Els fons europeus Next Generation són una oportunitat per les Terres de l'Ebre, ens poden permetre posar operacions per a la transició energètica i desplegar l'Agenda 2030 mitjançant l'impuls de l'economia circular, blava, l'ecoturisme o l'agricultura ecològica", ha assenyalat Faura.

La crisi socioeconòmica de la Covid-19 ha marcat les actuacions comarcals del darrer any, en què produït un increment d'un 21% de les atencions de serveis socials. Així durant els dos darrers anys, els equips bàsics d'atenció social primària del Consell han atès un total de 15.884 usuaris i han realitzat 83.011 actuacions, amb l'objectiu d'atendre les necessitats socials més immediates de les persones de la comarca. En este sentit, enguany s'ha posat en marxa el servei d'acolliment residencial d'urgència i la Targeta Solidària.

També els equips d'atenció a la infància i l'adolescència han hagut d'adaptar-se a les condicions de treball marcades per la Covid-19 i durant el període de confinament va disminuir el nombre d'expedients oberts, ja que es va reduir el contacte amb les famílies i els infants. Així, mentre que el 2019 es van obrir 68 expedients, el 2020 se'n van obrir 46 de nous. En canvi, les xifres d'infants acollits s'han mantingut estables, tot i la crisi, i el 2020 es van acollir un total de 75 infants, 18 dels quals de nova creació.

Quant a l'àrea d'Activació Econòmica, durant els darrers dos anys s'ha atès un total de 1.490 persones i s'ha aconseguit la inserció laboral de 683 persones, entre la borsa de treball i el Dispositiu d'Inserció Sociolaboral del Baix Ebre. El 2020 va créixer el nombre d'empreses inscrites a la borsa de treball i els llocs de treball oferts, gairebé es van duplicar (de 265 el 2019 a 519 el 2020). Pel que fa al servei d'assessorament i acompanyament a empreses, s'han realitzat prop d'un centenar de visites, s'han atès 200 consultes i s'ha realitzat l'assessorament individualitzat a una trentena d'empreses.

En l'àmbit econòmic, el president del Consell Comarcal del Baix Ebre també ha destacat la constitució de Fòrum Territorial pel Desenvolupament Socioeconòmic del Baix Ebre, un òrgan transversal que liderarà les polítiques de desenvolupament econòmic i social a la comarca i que està format pel Consell Comarcal, els 14 ajuntaments i les 3 EMD del Baix Ebre, 16 empreses i 6 instituts.

Aposta pel cicloturisme

El president del Consell Comarcal i el vicepresident comarcal han fet la roda de premsa de valoració del mandat al Camí Natural Via Verda del Carrilet de la Cava, una actuació que ha suposat una inversió de 426.863 euros i que està connectada amb la Via Verda de la Val de Zafán. "Seguirem treballant per potenciar el cicloturisme al Baix Ebre, per allargar la Via Verda fins al Delta i fer el manteniment adequat dels trams que ja tenim en marxa", ha manifestat el vicepresident i conseller comarcal de Turisme, Francesc Vallespí. Una de les actuacions executades aquest mandat ha estat la instal·lació de comptadors en diferents punts de la Via Verda de la Val de Zafán, entre el mes de gener i l'11 de juliol s'han comptabilitzat un total de 249.752 usuaris, un 54% més que durant el mateix període del 2020. Pràcticament la meitat dels usuaris fan servir la bicicleta i l'altra meitat van a peu.

Vallespí també ha recordat que el Consell Comarcal ha obtingut enguany els segells de Cicloturisme i Senderisme de l'Agència Catalana de Turisme, una certificació que garantix que el viatger pot gaudir d'una experiència sostenible, millorant l'economia local i reduint l'impacte en el medi ambient. Altres accions que s'han dut a terme des de l'àrea de Turisme han estat la creació de l'espai web turismebaixebre.cat o la instal·lació de tallers de reparació de bicicletes a la via verda.

D'altra banda, Vallespí ha avançat que enguany s'executaran les obres d'instal·lació d'enllumenat i millora de la Via Verda entre Tortosa i Roquetes, una actuació amb un cost de 190.000 euros.

Pel que fa a l'àrea d'Ensenyament, el curs 2020-2021 s'han tramitat un total de 1.422 sol·licituds d'ajuts individuals de menjador: 1.170 de les quals han estat aprovades amb una subvenció del 70% i 61 amb una subvenció del 100%.

Una altra de les actuacions impulsades pel govern comarcal ha estat l'adquisició d'un manuscrit dels 'Col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa' de Cristòfol Despuig, conservat per un particular, que data del segle XVIII i que, probablement, és la còpia més antiga que es conserva.

En l'àmbit de gestió ambiental, durant el darrer any s'ha posat en funcionament la planta de transferència d'envasos de l'Aldea, que permet gestionar fins a 4.000 tones anuals. Una infraestructura que millora la gestió dels residus al Baix Ebre i el Montsià i optimitza els recursos dels ajuntaments. Quant a la inversió en depuradores, enguany es destinaran 1,3 milions d'euros.