La nova plaça de la catedral de Tortosa entra en la recta final amb la nova escalinata

Els treballs de museïtzació de la cota 0 comencen este 9 de juliol i s'espera que finalitzen a l'octubre

Redacció
05 de juliol del 2021
Actualitzat a les 16:45h
Visita d'obres, este dilluns.
Visita d'obres, este dilluns. | Cedida
L'Ajuntament de Tortosa preveu acabar les obres de la plaça de la Catedral per les festes de la Cinta, entre finals d'agost i principi de setembre. Els treballs suposen la construcció d'una nova escalinata al temple i la pavimentació de la plaça, que seguirà el mateix estil que els carrers pròxims. L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé ha destacat la importància d'una actuació que ha de permetre dotar la ciutat d'un "mirador cap al riu Ebre sense vehicles". Els treballs, que s'han allargat amb els anys, coincidiran amb la finalització de la restauració de la façana central del temple. Paral·lelament, el 9 de juliol s'iniciaran les obres de museïtzació de la cota 0, que s'allargaran tres mesos.  

Els treballs per a la construcció de la plaça de la catedral de Tortosa han entrat ja en la fase final: després que durant les últimes setmanes es dugués a terme el recobriment de la plaça amb l'entramat de bigues, ja s'ha fet el recobriment amb el material impermeable.

Precisament, esta setmana s'hi estan fent les proves d'estanquitat que precedixen la instal·lació del paviment definitiu: es tracta d'un disseny que prolonga l'existent a la plaça de l'Absis i que s'allarga també pel tram de carrer de la Costa de Capellans, donant continuïtat a tot el voltant de la catedral. 

Este dilluns, l'alcaldessa Meritxell Roigé, acompanyada del primer tinent d'alcalde d'Urbanisme, Enric Roig, i de l'arquitecte i director de l'obra, Josep Camps, han visitat l'estat de l'execució. Segons ha detallat l'alcaldessa, la previsió és que els treballs de recobriment de la plaça, del carrer Costa de Capellans i la construcció de l'escalinata d'accés al temple puguen quedar enllestides entre el final de l'agost i el principi del setembre.

De manera paral·lela finalitzaran altres actuacions, com la paret mitgera que separarà l'espai del palau episcopal. Precisament, l'estat de l'actuació ja fa evident la continuïtat de les escales de la catedral. Cal recordar que unes fortes pluges van provocar que al 2002 les antigues escales s'afonessen i que no va ser fins al 2010 quan es van poder reconstruir, habilitant dos trams d'escala laterals. Ara, l'escalinata quedarà completada amb el tram frontal, que permetrà accedir a la catedral de manera perpendicular a la façana.

Meritxell Roigé ha fet èmfasi en el canvi que suposarà per a la ciutat la finalització d'esta obra: "És la cirereta del pastís de la recuperació del nucli antic, però a la vegada esdevindrà un espai de trobada per a la ciutadania i permetrà guanyar un actiu turístic molt important, no només per la visió que es té des d'este punt de la catedral, sinó també per la museïtzació de les importants restes arqueològiques que hi ha a l'espai inferior a la mateixa plaça", ha explicat.

D'altra banda, l'alcaldessa també ha posat en valor el nou mirador que comporta el remat final de la plaça, que permet gaudir d'unes vistes directes sobre el riu, completades amb altres punts de referència patrimonial, com la punta del castell de la Suda i l'edifici modernista del Museu.

Mentre finalitzen els treballs a la plaça, l'Ajuntament ja ha iniciat els tràmits per dur a terme dos actuacions complementàries per completar a l'entorn del nou espai: d'una banda, amb la remodelació del tram del carrer Costa de Capellans, entre l'avinguda Felip Pedrell i el carrer Santa Anna, que serà de plataforma única. De l'altra, amb la renovació de la vorera de l'avinguda Felip Pedrell, entre la paça del Paiolet i el carrer Costa de Capellans.

Els treballs també permetran la consolidació de les restes arqueològiques d'alt valor a la cota 0, unes obres que haurien de veure la seva fi a l'octubre. En aquest cas, tenen un cost de 216.057,52 euros i van a càrrec de l'empresa Grop Exposicions Museogràfiques SL. Un cop acabat el projecte, es podran visitar les restes al nivell inferior, consistents en una part de muralla romana del segle I, 55 metres de muralla del segle V, un absis d'una edificació religiosa visigoda i la façana fluvial del Renaixement del segle XVI. Segons Roigé, aquest conjunt històric permetrà entendre millor quinze segles d'història de la ciutat.

De forma paral·lela, l'Arquebisbat de Tortosa va adjudicar les obres de restauració de la façana del temple. Els operaris treballen a la part central de la façana des d'abril i estarà completament restaurada a finals d'estiu, coincidint amb la finalització de la plaça. L'obra està finançada pel Ministeri de Foment, el Departament de Cultura de la Generalitat, la Diputació de Tarragona i l'Ajuntament de Tortosa.

Un projecte que s'ha allargat amb els anys

El projecte es va iniciar 2015, a partir de l'enderroc de les cases just situades davant del temple tortosí i quan va produir-se la troballa de les restes als seus fonaments. Tres anys després, el 2018, l'empresa Benito Arnó va comprometre's a fer les obres de pavimentació de la plaça de la Catedral. Dos anys després, coincidint amb l'esclat de la pandèmia, la companyia va renunciar al projecte "per la complexitat de l'obra". Després d'esta renúncia, l'agost de 2020 es va poder desencallar la situació de la mà de l'empresa Acsa Sorigué amb un pressupost de 1,76 milions d'euros. La companyia va ser l'única candidata que es va presentar al procés d'adjudicació.