coronavirus

Et poden multar per no portar la mascareta a sobre?

Sanitat recomana tenir-ne sempre una a mà per quan siga necessària

per Albert Vilanova, Barcelona, Catalunya | 26 de juny de 2021 a les 08:54 |
Una dona amb una mascareta | Pexels
"Sempre hem de portar la mascareta amb nosaltres, encara que no sempre la portem posada". Amb esta frase, Carolina Darias va confirmar l'adeu de les mascaretes a l'aire lliure i quan hi ha distància a partir d'este dissabte 26.  

Però este consell és una obligació? No. Les autoritats aconsellen insistentment portar una mascareta a sobre, però només es podrà sancionar la gent que no la porte posada en algun dels moments estipulats per llei. En estos casos, les multes seran de 100 euros.


Així, la mascareta només serà obligatòria, a partir dels 6 anys d'edat, a tots els espais públics tancats i als espais a l'aire lliure on per l'aglomeració de persones sigui impossible mantenir una distància mínima d'1,5 metres entre persones de diversos grups de convivència. També serà obligatòria als mitjans de transport marítim, excepte dins de les seves cabines, aeri, d'autobús, telefèric o ferrocarril, inclosos andanes i estacions, així com els taxis i transports privats de fins a nou places si són de bombolles diferents. Els passatgers de vaixells no hauran de dur mascareta a l'exterior si poden mantenir 1,5 metres de distància amb els altres passatgers.

Tampoc caldrà que duguin la mascareta les persones amb dificultats respiratòries que es puguin agreujar per aquesta peça, que tinguin una discapacitat, dependència o alteracions de conducta que la facin inviable. Per últim, les persones grans o discapacitades que viuen en residències o certs col·lectius essencials quan estiguin a les zones d'allotjament tampoc l'hauran de dur si més del 80% del col·lectiu està vacunat amb la pauta completa. Els treballadors i visitants externs d'aquestes residències sí que hauran de dur mascareta.


La ministra va explicar en roda de premsa que "quan les persones es troben fora del seu domicili, hauran de disposar a tota hora d'una mascareta per a ús personal per si així fos requerit o en previsió d'aglomeracions o necessitat sobrevinguda en espais interiors o en transport públic", inclou la nova norma. El que no inclou són sancions. Darias es limita per ara a assenyalar que és "convenient" fer-ho.

Altres notícies que et poden interessar
​ 


 

Participació