El Departament d'Acció Climàtica destina 132.600 euros en combatre les plagues vegetals al Delta

El Govern aposta per fomentar els sistemes de lluita alternatius de les Agrupacions de Defensa Vegetal

Treballs de la sega de l'arròs en un camp de Deltebre, en una imatge d'arxiu.
Treballs de la sega de l'arròs en un camp de Deltebre, en una imatge d'arxiu. | ACN
Aguaita.cat
25 de juny del 2021
Actualitzat a les 12:07h
El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat ha fet un pagament d'1,7 milions d'euros repartits entre 99 Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV) per a la prestació de serveis d'assessorament tècnic per prevenir o lluitar contra plagues, malalties i males herbes. D'estos recursos, a les Terres de l'Ebre se n'han destinat 132.600 euros, mentre que el gruix més important ha anat a Lleida (622.700 euros), Barcelona (461.748 euros) i Girona (332.294 euros). D'esta forma, el Govern vol apostar pel foment de sistemes de lluita alternatius en matèria de sanitat vegetal.

Les ADV són entitats privades sense ànim de lucre que agrupen persones agricultores i que tenen com a objecte col·laborar amb l'administració per lluitar de forma col·lectiva contra les malalties dels vegetals. Això ho fan d'acord amb els principis de la Gestió Integrada de Plagues i la utilització racional dels productes fitosanitaris i a través d'un programa d'actuació i la contractació de personal tècnic especialitzat.

Actualment, hi ha registrades 118 ADV amb 177 tècnics que assessoren prop de 23.000 agricultors, cosa que representa el 35% dels declarants de la DUN l'any 2020, i 216.640 ha dels principals cultius, és a dir, el 29% dels conreus més importants: arròs, cereals i farratgeres, vinya, fruiters, olivera, fruiters de closca, cítrics, hortalisses, plantes ornamentals i vivers.

Així doncs, el foment de les ADV és una de les "prioritats" del departament, ja ofereixen l'especialització que requereix la protecció vegetal, amb la introducció constant de noves plagues foranes i la restricció europea d'ús dels productes fitosanitaris.

Paral·lelament, a l'abril també es va publicar la concessió d'1,9 MEUR de subvenció per a actuacions que s'estan realitzant durant aquest 2021 amb un increment de 100.000 euros respecte a la convocatòria de l'any passat.