Rehabiliten les basses dels antics camins ramaders del Perelló per millorar la conservació de l'ofegabous

L'actuació ha costat més de 300.000 euros i s'ha finançat en un 50% a través del fons Feder

Dos exemplars d'ofegabous, l'amfibi que es vol recuperar amb la rehabilitació de les basses.
Dos exemplars d'ofegabous, l'amfibi que es vol recuperar amb la rehabilitació de les basses. | Cedida
Aguaita.cat
17 de juny del 2021
Actualitzat a la 13:23h
El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha rehabilitat una sèrie de basses al Perelló i n'ha construït prop d'una desena per millorar la conservació i recuperació de l'ofegabous. Es tracta d'un amfibi endèmic de la península Ibèrica i el Magreb que és considerat espècie vulnerable a la proposta de Decret del Catàleg de fauna salvatge amenaçada de Catalunya. El projecte de recuperació ambiental vol posar en valor els camins ramaders i recuperar-ne la funcionalitat com a reservori de biodiversitat millorant els hàbitats aquàtics presents a la zona. L'actuació ha tingut un cost de 334.067,62 euros, la meitat dels quals s'han finançat a través del Fons Feder.

En concret, els treballs han permès la construcció de nou grans basses i la millora de sis basses preexistents ubicades al voltant dels lligallos o camins ramaders. Estos hàbitats s'havien deteriorat i quedat en desús per la desaparició de la ramaderia tradicional. Això ha provocat la pèrdua progressiva de la biodiversitat de l'herpetofauna que subsistia associada a l'activitat transhumant. Estes basses havien esdevingut l'hàbitat de diverses espècies d'amfibis, especialment, de l'ofegabous, que en els darrers vint anys han patit un retrocés del 40% en la seva distribució a Catalunya.

En paral·lel, també s'han construït 51 bases pilots de dimensions més reduïdes que funcionen com a connectors amb les més grans, ja que l'ofegabous presenta una limitada capacitat de dispersió fora de l'aigua. De fet, la seva dispersió depèn de la distància entre punts de reproducció en bon estat de conservació, però també de la presència de petits punts d'aigua temporals que li permeten els desplaçaments entre els primers, i que per tant esdevenen fonamentals per a la connectivitat ecològica dins d'una mateixa població.

La intervenció s'ha completat amb la instal·lació de mobiliari urbà i tancaments perimetrals amb pals de fusta en algunes de les basses com ara la de l'Espinal, la de Colladetes i la d'en Ferrà. En estos tres punts també s'han instal·lat cartells explicatius de la transhumància, els lligallos i les basses associades a esta activitat. Finalment, s'ha senyalitzat una ruta de lleure amb dotze fites.