El Parlament aprova crear una comissió d'estudi sobre la protecció del delta de l'Ebre

Tots els grups, a excepció de Vox, han votat a favor de constituir este espai

per Redacció, Barcelona | 16 de juny de 2021 a les 16:27 |
Ple del Parlament del 16 de juny de 2021. | ACN
El Parlament ha aprovat crear una comissió d'estudi sobre la protecció del delta de l'Ebre. La proposta de resolució, presentada per ERC, ha obtingut el suport de tots els grups a excepció de Vox. L'objectiu de la comissió és estudiar i seguir les mesures de protecció del delta impulsades per les administracions competents i les entitats territorials i ambientals davant les amenaces de regressió, la subsidència, la minva del cabal del riu i les conseqüències del canvi climàtic. La comissió, amb una durada vinculada a la de la legislatura, estarà integrada per un membre de cada grup, hi assistiran tècnics, especialistes i membres d'entitats i podrà redactar un informe final.

El diputat d'ERC Lluís Salvadó ha dit que esta comissió és "necessària" perquè els espais interadministratius que hi havia fins ara no han estat "suficients, ni eficients, ni prou transversals". I ha demanat que el debat "no siga només una cosa del territori, dels ajuntaments del delta i de les entitats del delta" perquè la zona és "patrimoni de tot el país" i l'ecosistema més important de Catalunya.


Per part del PSC-Units, el diputat Joaquim Paladella ha demanat que esta comissió siga "útil" i que no es face d'este tema "una lluita pel relat", com intuïx en les esmenes a la proposta de resolució d'ERC per part de Junts.

El diputat de JxCat Damià Calvet ha considerat que el delta "es mereix" esta comissió i ha pronosticat que serà "útil". Ha apostat per treballar "de baix a dalt", amb documentació científica sobre la taula i avançant amb "diàleg", amb "rapidesa i eficàcia". Calvet ha defensat l'esmena perquè els ajuntaments hi siguen presents i incloure-hi altres espais de Deltebre. "Són esmena, no de lluita", ha replicat a Paladella.


Des del grup d'extrema dreta Vox, Isabel Lázaro ha demanat actuar-hi amb urgència però ha rebutjat crear este espai perquè és "un sobrecost polític" i és "tècnicament innecessari".

La diputada de la CUP Laia Estrada ha retret la "inacció" d'ERC i Junts al Govern i ha advertit que és "incongruent" denunciar que l'Estat no vol aprovar els cabals i "aprovar operacions com el Xerta-Sènia". "L'Estat té una part de responsabilitat, però el Govern també, per la manca de concreció en el pla de gestió de sediments", ha afegit Estrada. "Més embassaments, menys sediments i el canvi climàtic porten a la mort del delta", ha dit.

El diputat d'En Comú Podem Jordi Jordan ha reclamat treballar amb actitud "constructiva" i que la comissió de treball "es face amb esperit de col·laboració, i sense partidismes", amb tots els agents del territori i administracions implicades.

El diputat de Cs Matías Alonso veu necessària la comissió però n'és "escèptic" dels resultats que puga donar. Per part del PPC, Lorena Roldán ha recordat que la Generalitat "també hi té competències".

 

Participació