Alliberen al riu Ebre 30 quilos d'angules provinents del tràfic il·legal

Les angules van ser decomissades a l'aeroport de Madrid i han estat a les instal·lacions de l'IRTA des del novembre

El moment de la reintroducció de les angules al riu Ebre.
El moment de la reintroducció de les angules al riu Ebre. | Cedida
Aguaita.cat
16 de juny del 2021
Actualitzat a les 10:11h
L'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) de la Ràpita allibera al riu Ebre 30 quilos d'angules. Provinents del tràfic il·legal, les angules s'han reintroduït al medi natural després que, al novembre, el Servei de Protecció de la Natura (SEPRONA) de la Guardia Civil les interceptes a l'aeroport Adolfo Suárez de Madrid. En l'operatiu es van decomissar més de 260.000 exemplars d'angula que es van traslladar al centre de l'IRTA i a la piscifactoria de la Escuela Técnica Superior de Ingeniería de Montes, Forestal y de Medio Natural de Madrid (ETSI), on s'han albergat durant cinc mesos.

Des del 2019, l'IRTA participa en estes operacions oferint la seva infraestructura d'aqüicultura de la Ràpita per acollir els animals, cuidar-los i reintroduir-los al Delta de l'Ebre. De fet, fa un any també se'n van alliberar 20 quilos. Tanmateix, són animals extremadament fràgils, ja que tenen un cicle reproductiu complex i això fa que no puguin criar-se en captivitat. D'altra banda, els experts consideren que és necessari accelerar el tràmit de les autoritzacions dels alliberaments de les angules perquè estiguin el menys temps possible en captivitat, sobretot per evitar que s'acostumin al subministrament passiu d'aliments.

Estes accions formen part del Plan de Acción Español contra el Tràfic il·legal i el Furtivisme Internacional d'Espècies Silvestres del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO), ja que l'angula és una espècie en perill crític d'extinció i les seves poblacions han disminuït de forma dràstica en les últimes dècades a causa de la sobrepesca, la contaminació i els paràsits. A més, el seu elevat preu la fa molt atractiva per al tràfic il·legal, en especial al sud-est asiàtic, cosa que ha afavorit encara més la seva extinció. És una pràctica que es produeix des de fa anys sense tendència a disminuir.