El Pla estatal de Protecció del Delta de l'Ebre s'aprovarà a l'agost

La ministra es compromet a destinar al Delta recursos dels fons Next Generation

Desembocadura de l'Ebre i Riumar des de l'aire.
Desembocadura de l'Ebre i Riumar des de l'aire. | Sofia Cabanes
Aguaita.cat
09 de juny del 2021
Actualitzat a les 11:11h
La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha assegurat que la previsió del govern espanyol és aprovar definitivament a principis d'agost el Pla de Protecció del Delta de l'Ebre.  La diputada republicana Norma Pujol ha preguntat al govern espanyol sobre l'aprovació del Pla de protecció del Delta i ha requerit que es quantifiquin quants recursos dels fons europeus Next Generation es destinaran a la protecció d'este espai protegit. La ministra Teresa Ribera ha dit que la previsió és aprovar el Pla definitivament a l'agost, un cop s'hagin revisat les més de 600 al·legacions que es van presentar al mes d'abril. "Hem rebut moltes al·legacions, algunes repetitives, però volem ser extraordinàriament escrupolosos, respectuosos i dialogants com hem estat des del primer dia i com saben bé els representants de la Taula del Delta", ha explicat.

A la petició de Pujol perquè el Pla estatal es desdigui de deixar retrocedir la línia litoral deltaica, Ribera ha justificat que "hi ha intervencions en què és molt difícil defensar-se davant una naturalesa que evoluciona ràpidament i amb dinàmiques que canvien al litoral". Pel que fa a la mobilització dels sediments, la ministra ha dit que s'estudia i modelitza per evitar moure sediments contaminats. "La direcció general de l'Aigua, la CHE i el CEDEX estan modelitzant de què es tracta", ha apuntat.

La diputada d'ERC ha reclamat fons Next Generation per a preservar el Delta de l'Ebre. "El dia d'avui no s'ha precisat quant es destinarà al Delta i el silenci contrasta amb el compromís del govern espanyol amb el Mar Menor, fet que celebrem – s'han anunciat 100 MEUR-. Demanem que es comprometin d'igual manera amb el Delta perquè hem escoltat molt bones intencions i promeses però poques concrecions i actuacions. O actuen ja, o també seran responsables de la desaparició del Delta", ha recriminat Norma Pujol. Ribera ha assegurat que en el Pacte de recuperació i resiliència de l'economia, hi haurà recursos europeus per a la restauració dels ecosistemes, en el qual "evidentment el Delta de l'Ebre ha d'estar present".