Comencen les proves de selectivitat per a 651 alumnes de les Terres de l'Ebre

Universitats habilita tres tribunals a Tortosa, un a Amposta i un altre a Móra d'Ebre

Una aula del Campus Terres de l'Ebre de la URV abans de començar els exàmens de selectivitat.
Una aula del Campus Terres de l'Ebre de la URV abans de començar els exàmens de selectivitat. | Jordi Marsal /ACN
Aguaita.cat
08 de juny del 2021
Actualitzat a la 13:28h
Amb menys estudiants per aula i l'obligatorietat de portar posada la mascareta en tot moment, les proves d'accés a la universitat (PAU) han començat puntualment este dimarts a les nou del matí a les Terres de l'Ebre. En total, 651 estudiants prenen part en estes proves de selectivitat que marcaran el seu camí cap a als estudis superiors. El Departament d'Universitats ha habilitat enguany cinc tribunals al territori: tres a Tortosa, un a Amposta i un a Móra d'Ebre. Tot i que s'han habilitat cartells informatius específics a les aules i s'ha intensificat la pregunta per l'opció lingüística, al tribunal del Campus Terres de l'Ebre de la URV cap alumne ha demanat fer exàmens en castellà.

Els 153 alumnes inscrits de quatre centres de les Terres de l'Ebre –Sagrada Família, de Tortosa; institut de Roquetes, institut Sòl de Riu, d'Alcanar; i institut els Alfacs, de Sant Carles de la Ràpita- han iniciat les proves al tribunal situat al Campus Terres de l'Ebre de la URV, a Tortosa. Seguint la mateixa disposició que l'any passat, el nombre de tribunals al territori s'ha incrementat –i, alhora, les dimensions s'han reduït- per evitar desplaçaments als estudiants.

Les mesures higièniques i de seguretat, segons ha explicat el president del tribunal, Xavier Farré, han estat similars o, fins i tot, més estrictes que fa un any. A banda de la distància de seguretat preceptiva entre estudiants –que ha reduït la capacitat de les aules més grans dels 50 alumnes anteriors a la pandèmia als 30 com a màxim actual- l'obligatorietat de portar la mascareta durant tota la prova ha estat una de les condicions més visibles.

"Està clar que la mascareta és una mica angoixant. En un examen et poses nerviós i pots respirar molt fort i angoixar-te. Més quan és examen important quan decideix futur. He pogut portar els nervis a ratlla i ha sortit prou bé", ha reflexionat Genís Cid, de l'institut Sòl de Riu d'Alcanar, a la sortida de l'examen de castellà.

Cap estudiant ha demanat el castellà
L'altre gran interrogant de l'inici de les proves era la polèmica lingüística arran la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya d'imposar el repartiment d'exàmens també en llengua castellana. Una qüestió, segons Farré, que no ha tingut cap incidència en el tribunal que presideix. Segons ha recordat, tots els anys reben un percentatge de còpies de proves en esta llengua i "sempre" es pregunta els estudiants.

Enguany, s'ha "intensificat" la pregunta i s'han penjat cartells a les aules plantejant esta opció. "La resposta en totes aules és que no hi ha cap estudiant en tot el tribunal que vulgui fer l'examen en castellà", ha precisat Farré. "Recordo que un any, a les Terres de l'Ebre, un alumne va demanar fer l'examen d'història en castellà. Va ser anecdòtic", ha afegit.

Curiosament, el primer examen de la selectivitat d'enguany, el de castellà, no presentava cap conflicte idiomàtic ni dilema. Desirée Montero, estudiant de l'institut de Roquetes, ha reconegut que les qüestions que plantejava la prova coincidien amb els continguts impartits durant l'últim curs. "So has portat bé el curs els exàmens, almenys el de castellà, força bé". Per la seva banda, Max Samper, de l'institut Els Alfacs de la Ràpita, ha reconegut que s'ha posat nerviós al principi. "No sabia què podia sortir, he intentat preparar-me el millor possible però, dins del que cap, l'examen ha estat assequible, els nervis m'han passat amb el temps i l'he pogut fer tranquil·lament", ha tancat.