Més de 200 pescadors protesten a la Ràpita contra la normativa europea que limita la pesca d'arrossegament

El sector denuncia que l'activitat serà inviable si han de quedar-se a terra la meitat dels dies que ara pesquen

per Aguaita.cat, La Ràpita | 4 de juny de 2021 a les 13:59 |
El sector pesquer ha protestat per la limitació de sortides que li vol imposar la UE. | Cedida
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de juny de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Més de 200 pescadors s'han manifestat este divendres al port de la Ràpita, el més important de Catalunya. A Tarragona i l'Ebre hi ha una setantena d'embarcacions d'arrossegament, l'art més afectada per la normativa europea que reclama al sector que redueixi un 16% les jornades de pesca enguany, però el 2025 podria suposar una reducció del 50%. Els pescadors catalans recorden que fa més de tres dècades que apliquen una veda de dos mesos per preservar els recursos marítims i que la retallada farà inviable l'activitat. 

El pla plurianual europeu, la MAP 2020-2025, imposa una reducció del 40% de les captures fins al 2025 i podria deixar a terra les embarcacions d'arrossegament la meitat dels dies que ara pesquen. La situació posa en perill la meitat de les 218 embarcacions d'arrossegament de la flota pesquera catalana. Este divendres han protestat també les confraries de l'Ebre i Tarragona que en tenen prop d'una setantena. A diferència d'altres zones d'Europa, els pescadors catalans ja apliquen des de fa dècades dos mesos de veda, però no s'ha tingut en compte en este còmput. Els pescadors no veuen viable sortir a pescar menys dies.


Eusebi Rosales, president de la Confraria de la Ràpita, ha apuntat que de 194 dies que surten a la mar actualment, els els limiten a 163, un mes menys. "Anem a la ruïna, els pescadors, la Confraria i tot el que va darrere", ha advertit. "Ja en fem prou d'esforç per cuidar el recurs perquè som els primers interessats, que hi vivim. És injust que un que no sap no està el delta de l'Ebre, ens digui que hem de fer", ha dit Rosales.
 

Prop de 200 pescadors d'arreu del territori català s'han reunit al port de la Ràpita. Foto: Cedida


Un 70% de les vendes de peix provenen d'esta modalitat. A Tarragona també afecta 25 embarcacions. Esteve Ortiz, president la de Confraria de Tarragona, ha recordat que sense imposar-ho Europa, a Catalunya s'estipula una veda biològica. "Si s'incrementa no podrem pescar, no tindrem dies per treballar", ha denunciat. "Sé que al sud han estat més permissius, no han estat tan encasellats i els afecta més, però que s'adaptin a com estem nosaltres perquè és una mesura concreta i bona i si tots entrem en aquest cercle, no passarà res. La mateixa llei i les mateixes condicions. Estarem al front i morirem lluitant", ha apuntat Ortiz.

Este divendres, després de recórrer amb pancartes el port pesquer de la Ràpita, s'ha llegit el document amb les propostes que han enviat al Ministeri, consensuades amb els pescadors valencians, perquè la MAP s'adapti a la realitat de la pesquera catalana. No tenen resposta, però demanen una reforma de l'assignació dels dies de pesca amb criteris tècnics i ajuts a les limitacions que se'ls imposa. També es proposa un pla de gestió de la pesca de peix blau i que es revisi la situació de calador litoral per incrementar les quotes de captura de tonyina roja i es permeti pescar-la als pescadors artesanals.

El president de la Confraria de Tarragona ha assenyalat que hi treballen molts pescadors procedents del Senegal que han arribat a Espanya amb pastera. "Venen perquè els estan explotant la mar, grans flotes Xines i altres que deuen ser de l'Unió Europea els estan arrasant la mar. Que la Unió Europea es piqui el pit i no només faci el que vol fer aquí, que miri també als que estan matxucant", ha denunciat.

 

Participació