La Diputació injecta 7,6 MEUR per combatre el despoblament rural i millorar carreteres

"Generarem les escoles rurals del futur", afirma la presidenta Noemí Llauradó en la presentació dels nous projectes PECT

per Aguaita.cat, Terres de l'Ebre | 4 de maig de 2021 a les 16:13 |
La presidenta Noemí Llauradó, durant un ple telemàtic de la Diputació de Tarragona. | Arxiu
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de maig de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Diputació de Tarragona injectarà 7,6 milions d'euros en combatre el despoblament rural i modernitzar carreteres amb ferms sostenibles i més segures. Són els dos nous projectes d'especialització i competitivitat territorial (PECT) que posen el focus en innovar en la xarxa viària, els productes agraris, la vida de la gent gran i les escoles. "Generarem les escoles rurals del futur", ha afirmat la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, aquest dimarts durant la presentació dels PECT, cofinançats pels fons europeus Feder i la implicació de diversos agents públics i privats de la demarcació -URV, CONCACTIVA, Consell Comarcal del Priorat, VITEC, ARCA i Eurecat. Es desplegaran una catorzena d'actuacions, amb una execució de dos a tres anys.
D'esta catorzena d'operacions en penjaran desenes d'accions que pivoten al voltant de la innovació i la tecnologia i que permetran mobilitzar molts recursos europeus. El primer dels plans és 'Pobles vius i actius. Territori equilibrat i innovador', amb un pressupost de 3,6 milions d'euros, i el segon, 'Cuidem el que ens uneix. Carreteres més segures i sostenibles', amb 4 milions. El termini d'aquests projectes estratègics finalitza el desembre de 2022, si bé existeix la possibilitat de prorrogar-lo.


D'entre les diverses línies de treball, destaquen la millora de la vida de la gent gran dels pobles a través d'afavorir els hàbits saludables i l'activitat física, la posada en marxa de les escoles rurals del futur, fent ús de la fibra òptica perquè estiguin enllaçades i puguin fer innovació, la recerca en el sector vitivinícola per obtenir un millor vi i augmentar-ne la competitivitat, o l'adequació d'espais per fomentar l'agroindústria. L'objectiu és reactivar socioeconòmicament un territori en procés de despoblació.

"Cal disminuir el despoblament rural que pateixen molts municipis tarragonins; pensem que és molt positiu si donem l'opció a aquests plans estratègics per poder minimitzar l'impacte de la despoblació incorporant la innovació i les noves tecnologies", diu el vicepresident i diputat delegat dels Serveis d'Assistència al Territori de la Diputació, Adam Tomàs. La xarxa d'escoles rurals s'estrenarà de forma pilot en pobles del Baix Penedès -a Bonastre, Montmell i Masllorenç, mitjançant la creació dels RuralCatLabs.


Pel que fa a la millora de carreteres, l'acció es durà a terme en sis vials del conjunt de la demarcació. Es farà un reforç dels ferms d'una manera que es reduiran les emissions de CO2 i s'instal·laran sensors per detectar perills. Aquests sensors es connectaran amb un centre de control per gestionar el funcionament intel·ligent dels senyals. "Aportem coneixement i tecnologia en un territori que volem repoblar i donar-li un atractiu, on val la pena apostar-hi", ha conclòs la rectora de la URV, Maria José Figueras.

Secció/Subsecció: Economia, Societat
Codificació territorial: Camp de Tarragona, Catalunya, Terres de l'Ebre
Categories: Economia, Text, Camp de Tarragona, Societat, Catalunya, Terres de l'Ebre
Id: 3794100
Etiquetes carreteres, despoblament, Diputació de Tarragona, PECT, plans, projecte, sostenibilitat

Textos

Dimarts, 04 Maig 2021
La Diputació de Tarragona injecta 7,6 MEUR per combatre el despoblament rural i millorar carreteres amb ferm sostenible 

 

Participació