Amposta serà el primer municipi de Tarragona que acollirà una jornada de donació exclusiva de plasma

La primera jornada serà a l'Auditori Municipal, este dimecres de 17 a 21 hores

Una mostra de sang en un laboratori.
Una mostra de sang en un laboratori. | Blueberry Diagnostics
Aguaita.cat
04 de maig del 2021
Actualitzat a la 13:04h
Amposta es converteix en el primer municipi de la província de Tarragona que coordina una jornada de donació exclusiva de plasma. El Banc de Sang i Teixits busca incrementar les donacions per avançar cap a l'autosuficiència en plasma per poder atendre les necessitats dels malalts, pel qual la ciutat acollirà la primera jornada este dimecres a l'Auditori Municipal, de 17 a 21 hores, tot i que els donants cal que s'inscriguin prèviament a la web donarsang.gencat.cat/plasma.

Cal tenir en compte que es pot donar plasma cada 15 dies, un màxim de 24 cops l'any. Per donar plasma s'han de complir els mateixos requisits que per ser donant de sang. És a dir, cal tenir entre 18 i 65 anys, pesar més de 50 quilos, trobar-se bé de salut i, en el cas de les dones, no estar embarassada. L'any 2020, 57 persones van donar plasma i, per poder avançar cap a l'autosuficiència, cal doblar la donació al territori ampostí. Un objectiu que no seria possible sense la col·laboració i el compromís de l'Ajuntament d'Amposta.

La donació només de plasma o "plasmafèresi" dura uns 45 minuts i consisteix a extreure sang, separar-ne les cèl·lules sanguínies, retenir el plasma i retornar la resta al donant per la mateixa via. Les proteïnes que conté el plasma són essencials per tractar malalties, com les que generen problemes de coagulació o en el sistema de defenses. A Catalunya no hi ha prou plasma per atendre tots els malalts que necessiten estes proteïnes i s'ha d'importar plasma procedent d'altres països, bàsicament dels Estats Units.

Plasma de persones que hagin superat la Covid
Els malalts que han superat una infecció pel coronavirus ho han fet perquè han fabricat anticossos dirigits contra el virus. Estes defenses es troben en el plasma i s'ha evidenciat que, si s'administra plasma d'una persona que prèviament ha superat la Covid-19 a un malalt en fase inicial de la infecció, pot millorar la progressió de la malaltia.

Així, les persones que hagin superat la malaltia i vulguin donar plasma han de complir certs requisits: han de ser del sexe masculí; tenir entre 18 i 65 anys i pesar més de 50 quilos; no haver estat transfós; haver superat la malaltia fa més de 28 dies; tenir una prova diagnòstica que hagi confirmat la malaltia i haver estat vacunat. Aquest últim criteri s'ha afegit recentment, ja que les persones vacunades són les que tenen el títol d'anticossos més alt i, per tant, més adequat pels malalts.

Per donar plasma Covid-19 és imprescindible inscriure's a través del formulari del web www.donarsang.gencat.cat/plasmacovid19 per poder fer la donació. Un cop inscrits, un equip mèdic contactarà via telefònica per fer una entrevista i donar cita per la donació.