En marxa una nova bomba d'aigua per millorar l'ecosistema de l'Encanyissada

La "bomba de Patrau" aportarà aigua dels desguassos a la bassa durant tota la campanya del cultiu d'arròs

per Aguaita.cat , La Ràpita, 4 de maig de 2021 a les 12:26 |
La | Cedida
Una nova bomba d'aigua està funcionant des de fa uns dies per contribuir a l'aportació d'aigua dolça a l'Encanyissada i ajudar a equilibrar un ecosistema fonamentat en l'aiguabarreig. La millora de l'ecosistema de les basses suposa un increment de la seva diversitat i productivitat, cosa que en beneficia la vegetació associada i les poblacions de peixos i aus. Esta actuació va ser proposada i s'ha dut a terme amb la Comunitat General de Regants de la Dreta de l'Ebre en el marc del Pla de millora de la biodiversitat dins el grup ad hoc de lluita contra el cargol poma del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

La "bomba de Patrau", així és com s'anomena pel nom que rep la zona i el mirador mateix, és un sistema d'elevació d'aigua de grans volums i baix consum ubicat a la part oest de l'Encanyissada, al terme de la Ràpita. Amb un bombament entre 500 i 800 litres per segon, segons el desnivell a vèncer, aportarà aigua dels desguassos a la bassa durant tota la campanya del cultiu d'arròs. L'acció, juntament amb el reforçament d'una part de la guarda perimetral de protecció de la bassa, ha representat una inversió de 160.000 euros.


En esta zona, l'aigua de mar que entra per les diferents bocanes amb les pujades de marea i l'aigua dolça procedent dels arrossars es barregen i creen un entorn únic. La posada en funcionament de la nova instal·lació va en la mateixa línia que al Canal Vell, on es van instal·lar dues bombes d'estes mateixes característiques al canal del Penal, cosa que permet l'entrada d'aigua dolça de manera continuada a esta bassa. Passats ja dos anys de la seva posada en marxa, s'ha pogut comprovar com tant la vegetació del voltant de la bassa com els macròfits del seu interior s'han recuperat en quantitat i vigor i com la productivitat de la bassa va incrementant.

Compromís del sector arrossaire

La implicació i el compromís del sector arrossaire del delta en la millora dels hàbitats, en este cas en concret el de les basses, s'ha posat de manifest en altres actuacions com ara l'eliminació de l'aplicació d'herbicides al voltant de sèquies i desguassos, la creació d'un grup de treball per millorar la implantació de cultius ecològics o l'evolució de mètodes de lluita alternatius als pesticides.

Estes actuacions s'emmarquen també en el Pla integral de gestió de l'aigua dolça del delta de l'Ebre, un pla que treballa per coordinar i concretar les actuacions necessàries per fer front als reptes dels pròxims 30 anys al delta de l'Ebre. En este sentit, s'aborden solucions als problemes de la pujada del nivell del mar, la sostenibilitat del sistema hidràulic, la major capacitat per dur a terme nous mètodes de cultius i la millora de la riquesa i biodiversitat dels sistemes aquàtics, les basses i les badies.

 

Participació