El Montsià, l'única comarca ebrenca que no té el risc de rebrot alt

Este dimecres s'han confirmat 18 casos més i el risc de rebrot de les Terres de l'Ebre és de 203 | El cribratge a l'Institut de Gandesa no detecta cap cas positiu

UCI de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa.
UCI de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa. | Santi Martorell
Aguaita.cat
28 d'abril del 2021
Actualitzat a les 12:40h
El risc de rebrot baixa fins a 203 (molt alt) a les Terres de l'Ebre, mentre que en l'interval anterior era de 216. Per comarques, avui el Montsià (88,32) passa de tenir un risc alt a mitjà-alt, mentre que el Baix Ebre (147) continua en risc alt i la Terra Alta (1050) i la Ribera d'Ebre (479) en molt alt. Actualment a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta hi ha 15 persones a la UCI, 10 de les quals amb diagnòstic Covid-19, i 11 pacients amb diagnòstic Covid-19 a planta. A l’Hospital de la Santa Creu hi ha cinc pacients Covid-19 ingressats.
 
D'altra banda, este dimecres s'han registrat 18 casos més que en el balanç anterior, pel qual la regió sanitària de les Terres de l'Ebre acumula, des de l'inici de la pandèmia, 10.246 casos confirmats per PCR o TA i 10.560 si es tenen en compte totes les proves. En esta regió han mort 176 persones.

La taxa de confirmats per PCR o TA entre el 18 i el 24 d'abril és de 97 per cada 100.000 habitants. La incidència a 14 dies és de 188. El 5,30% de les proves que es fan surten positives. L'Rt baixa 15 centèsimes fins a 1,06, mentre que la setmana anterior era d'1,35. 

Les dades de vacunació segueixen avançant. 43.940 persones han rebut ja la primera dosi de la vacuna, que suposa un 24,4% de la població a Terres de l’Ebre, i fins a 18.619 persones ja han rebut les dues dosis, un 10,3% de la població.

Cap cas a l'Institut de Gandesa
D'altra banda, el cribratge realitzat el passat dimecres 21 d’abril a l’Institut de Gandesa, on es van realitzar 332 proves a alumnes i personal, no va detectar cap cas positiu de Covid-19, tot i que quatre s'hauran de repetir perquè el resultat no és concloent. El cribratge es va activar per part de Salut Pública en detectar diversos casos que van obligar a confinar quatre aules del centre.
 
Respecte als possibles cribratges poblacionals a la Terra Alta, el sotsdirector de l'Agència de Salut Pública al Camp de Tarragona i Terres l'Ebre, Conrad Casas, ha recalcat que “el més important és tenir les cadenes de contagi traçades dels casos positius i els seus contactes estrets identificats i que segueixin l’aïllament o quarantena corresponent. Si les cadenes de transmissió estan ben controlades pels serveis de vigilància epidemiològica, la realització de cribratges intensius és innecessària, ja que difícilment detectaran nous casos”. A més a més, Casas ha volgut recordar que “els cribratges intensius a la població amb proves diagnòstiques (PCR o TAR) són mesures complementàries que poden ajudar a diagnosticar casos asimptomàtics i tallar les cadenes de contagi en aquelles situacions on hi ha una circulació del virus descontrolada i el nombre de casos positius és elevat”.
 
A Gandesa, la situació epidemiològica sembla controlada, amb una desacceleració dels casos. Cal destacar en aquest aspecte el paper d’Epidemiologia, que va identificar ràpidament els brots i es van poder controlar així les cadenes de transmissió de forma més efectiva. El risc de rebrot és actualment de 1.893 i la velocitat de propagació es troba en 0,93.