Els 25 +2 llibres ebrencs per regalar(-se) a Sant Jordi

Literatura infantil, novel·la, poesia... fem un repàs de les novetats escrites o inspirades a les Terres de l'Ebre

per Roser Regolf Cazorla, Terres de l'Ebre | 23 d'abril de 2021 a les 09:20 |
Sant Jordi al Castell d'Amposta, l'any 2019. | Roser Regolf
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 d'abril de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El panorama literari ebrenc segueix creixent a bon ritme. Esta diada de Sant Jordi trobarem desenes d'autores i autors ebrencs, consagrats i novells, entre les novetats editorials. Literatura infantil, novel·la, poesia, dietaris... lectures per a tots els gustos que faran les delícies lectores de persones grans i menudes. Passeu i remeneu:

INFANTIL


'Contes com a antídot' d'Eva Vázquez Bonavila
A través de set contes de diferents temàtiques i els posteriors infoantídots, que són quadres on hi ha dades per aprofundir sobre els temes de cada relat, es pretén conscienciar a les lectores i lectors i invitar-los a debatre. Les guerres, la lluita LGTBI, l’homosexualitat, les diferències culturals, la contaminació del planeta, l’espoli a països pobres, el masclisme... un llibre pensat per contrarestar els efectes tòxics de la societat capitalista, neoliberal, globalitzada, androcèntrica, patriarcal i discriminadora en la qual ens toca viure.


'La flamenca Emma' d'Irene López amb il·lustracions d'Ainhoa Kuns
La flamenca més popular i divertida del Delta de l'Ebre, l'Emma, passa per un moment complicat: li han detectat càncer de mama. A través d'este llibre solidari s'explica als xiquets i xiquetes què significa tenir càncer, els processos pels quals ha de passar la flamenca, així com el bri d'esperança que suposa seguir investigant per trobar una solució i millorar la salut de les persones que pateixen esta malaltia.
 
'Les paraules seran sempre lliures' de Carme Forcadell
En un diàleg íntim i en primera persona, l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell explica als seus nets per què ha acabat a la presó. Un llibre il·lustrat que és un cant a la llibertat, ple de tendresa, amor i esperança cap al futur.
 
'Lola i els contes' de Jesús Serrano
"El Príncep d'Ulldecona”, "La favera" o "Les figues del rei” són alguns dels nou contes que l'escriptor Jesús Serrano recupera en el llibre 'Lola i els contes', un recull de les històries que contaven els iaios i iaies a les criatures quan tornaven de jugar pel carrer.

'El rei granota' de Ramon Besora i il·lustrat per Ignasi Blanch
Quan el rei va prohibir que cap gat mai més podria caçar ni un sol ratolí... Ja n'hi ha prou!, això no es pot consentir! Haurem d'esperar el moment per fer al rei un escarment, va dir el gat. Una història divertida i fantàsticament il·lustrada pel tortosí Ignasi Blanch.

 
NOVEL·LA

'Les closques' de Laia Viñas
L'Arnau es retroba amb la seva filla després d'anys sense tenir-hi contacte i se l'emporta al seu pis del barri de Gràcia, a Barcelona. Allà començaran una vida junts, que al principi és estranya i nova. L'obra segueix la construcció d'una saga familiar clàssica, amb personatges vivíssims i una ombra fosca, una mena d'amenaça inquietant, que batega a cada pàgina.

'Canción bajo el agua' de Fátima Beltrán Curto
Un món màgic, un somni sense miralls i dos amics separats per una desafortunada bala. 'Canción bajo el agua' parla d'una saga familiar farcida d'éssers amb bon cor que busquen permanentment un món que se'ls escapa entre les mans.

'Paraules, flors i pólvora' de Cinta Arasa Carot
Barcelona, anys vint del segle passat. La Mercè és una adolescent inquieta i observadora, amb un món interior molt ric. Dedica tot el dia a ajudar la mare en les tasques domèstiques, i gairebé només surt per anar a comprar. Encara té molt viu i molt coent el record de l'avi, que ja fa dos anys que va morir. Potser era la persona que més ha estimat. Ell li va transmetre l'amor a la llengua catalana, i potser per ell i pel seu llegat, aquesta noieta del Putxet està a punt d'emprendre una aventura de lluita per un dret fonamental: el d'escriure i viure plenament en català.

'Criada a l'illa de Buda' de Cinta Pérez
Criada a l’illa de Buda és un homenatge al poble que va donar vida a l’illa als anys quaranta, en un marc de postguerra, repressió i fam. Les famílies d’esta novel·la van tenir la sort de poder abandonar les seves llars per anar a viure a un lloc idíl·lic: un bell paratge natural on hi abundaven tots els recursos necessaris per ser feliç. En masos i barraques, entre camps d’arròs, horts, angules i fotges, els buderos i les buderes van viure allí el que segurament van ser els millors anys de la seva vida.

'Amore' de Miquel Bort
Mar, una dona a punt d'arribar als quaranta anys, casada i amb un fill, creua la mirada per segona vegada amb uns ulls, acompanyats d'uns llavis i d'una veu que durant molt temps havia estat cercant sense èxit, tot just després del seu cara a cara amb la mort. Una trobada casual que, a banda de crear-li un dilema, la duu a viure una gran història d'amor que naix pel magnetisme i l'atracció de dues persones. 

'Lluny de qualsevol altre lloc' de Félix Edo Tena
Castelló de la Plana, 2010. Joan ha deixat la seva vida de professor, ha tallat amb els orígens familiars i s'ha convertit en un vagabund que sobreviu amb treballs ocasionals. El seu contrapès és Mamadou, un immigrant de Gàmbia que ha travessat deserts i oceans fugint de la misèria i que està decidit a millorar el seu futur. Tots dos, malgrat tindre posicions vitals molt diferents, estableixen una forta amistat.


DIETARI, VIVÈNCIES PERSONALS I RELATS

'Dietari ebrenc d'un bipolar' d'Albert Fabà Prats
L'autor detalla amb precisió l'evolució dels cicles emotius associats a la malaltia bipolar que pateix, entre el maig del 2018 i el juliol del 2020. Cicles d'eufòria i tristor, propis d'este síndrome, que ens explica mentre fa uns repàs de records i paisatges de les Terres de l'Ebre.

'Escrivim el futur amb tinta lila' de Carme Forcadell
Carme Forcadell parla de la seva experiència com a presa política, i ho fa contant la història del bolígraf de tinta lila, un bolígraf que s'ha convertit en un símbol feminista. Forcadell treballa des del feminisme en un entorn de dones doblement víctimes i explica uns fets colpidors, tant de les vides de les dones que s'ha trobat com de tot el que han aconseguit fer juntes. El llibre acaba amb un corol·lari de tot el que ha après (i no ha volgut aprendre) a la presó.

'Confi(n)ada' de Mònica Sales
Un enfilall de textos que Mònica Sales escriu en el període d'un mes. Un mes en que la majoria de la població vivia entre les quatre parets de casa seva, en ple confinament domiciliari. Un mes en el que, en Sales, comencen a brollar de manera diària els sentiments, les cabòries, els records i les emocions.
 
'Cáncer de l'Aparell Digestiu' de Rubén Carcellé
'Cáncer a l'Aparell Digestiu' naix a partir de l'experiència pròpia de l'autor en ser diagnosticat d'esta malaltia, amb només trenta-quatre anys. Un llibre que pretén ser una guia completa per a tothom que s'enfronte a un càncer digestiu o vulga saber més sobre esta malaltia.

'Enyors' d'Agustí Clua
A cadascun dels personatges d'aquestes narracions l'instrueix un enyor. Del lloc d'origen, del bon oratge, de la naturalesa que abans tot ho recalçava. L'enyor de la infantesa, de les gestes d'antuvi, d'allò que no hem tingut ni tindrem mai. D'aquells temps que, per passats, magnifiquem. Dotze narracions, una per cada mes de l'any, ambientades en indrets i en contextos ben diversos.


TERRITORI, HISTÒRIA I BIOGRAFIA

'Amposta desapareguda' de Maite Subirats
Una acurada selecció de fotografies en blanc i negre acompanyades per paraules que ens expliquen el que podem veure, una Amposta desapareguda o molt diferent de la que coneixem avui, però plena de vida social i econòmica i patrimoni immoble i urbà, espais de convivència de moltes generacions, arrels de l'Amposta actual.
 
'Alcanar, Imatges de 3000 anys d’història' de Núria Prades i Jordi Sancho
Un llibre il·lustrat on es recorre de manera rigorosa i entretinguda els tres mil anys d'història d'Alcanar: fets històrics, esdeveniments festius i culturals, personatges, vivències i records. Les imatges i els textos es combinen de manera instructiva i amena, respectant les formes més genuïnes de la parla d'Alcanar, alhora que recuperen paraules pròpies del lèxic canareu.
 
'Cicle novel·lístic de Sebastià Juan Arbó' de Pep Carcellé
L'anàlisi de les tres novel·les de Sebastià Juan Arbó (Entre la tierra y el mar, La tempestad i La masia) no és sinó un estudi de relació que presenta mostres de gradació, tant en fets com en personatges; estructura, d'altra banda, que permet observar connexió, continuïtat, evolució, progressió i regressió en tot aquest segon cicle de novel·les de l'Ebre.
 
'El més vell dels catalanistes, Antoni Añón' d'Emigdi Subirats
Antoni Añón i Cortiella, apotecari lletrat, va ser un notable prohom de la Renaixença: tot un incansable ambaixador de la catalanitat per aquestes contrades nostres amb un fort regust d’aigua dolça que traspua per tots cantons una orgullosa, vital i sana ruralitat. Acostumava a traure pit quan usava el sobrenom d’El Més Vell dels Catalanistes, una mena de títol honorífic del qual amb el cap ben alt feia bandera tan sovint com li venia de gust, pel fet que el situava en un lloc d’honor quant a fidelitat extrema a la llengua, a la cultura i al país. 
 
'El Molí d'Oriol (Flix): Set segles fent-hi oli per a la vila' de Josep Maria Pérez i Pere Rams
Obra dels historiadors i arqueòlegs Josep Maria Pérez Suñé i Pere Rams Folch, la sisena entrega de la col·lecció "Lo Pedrís" i relata la història i evolució d’un dels elements del patrimoni més emblemàtics de Flix: el molí d’Oriol.
 
'Joan Cases, la memòria local' d'Albert Curto i Laura Tienda
Col·lecció de monografies de fotògrafs, professionals o afeccionats, que ens han deixat imatges de valor documental sobre Tortosa i les Terres de l’Ebre.


POESIA
 
'Els ulls de la gossa' d'Albert Roig
'Els ulls de la gossa' aplega (gairebé) tota la poesia d'Albert Roig: des del seu primer llibre, 'Com un àngel a les mans d'un barber', escrit quan tenia vint anys, a Tortosa, fins a 'La tempesta', començat quan en tenia quaranta-cinc, al Brasil, i enllestit ara. Al mig, molts poemes fins ara desconeguts i la versió definitiva dels poemes que han fet d'Albert Roig un dels capdavanters de la seva generació.

'Si l'oblit no em falla' d'Albert Gavaldà
Un poemari que és un recorregut per l'experiència l'alzheimer d'una mare. L'experiència directa, des de l'afrontament en el present de la malaltia, passant pel recurs a la memòria i als records d'infantesa, fins a diversos afectes intel·lectuals de l'autor i una visió que mira d'anar més enllà de la malaltia. 
 
'Personatges/Paisatges' de Jesús Massip
Un recull de poemes que sintetitza els vincles de Jesús Massip amb algunes persones que l'han acompanyat al llarg de la seva vida, així com els paisatges que han anat configurant el seu univers físic i sentimental. Persones i geografies que han deixat empremta en el poeta i constitueixen punts de referència de la seva trajectòria vital.
 
'Com l'hora blava' de Joan Callau Fortuna

Al llarg dels 49 poemes que componen el llibre, es va teixint un discurs introspectiu i intens, tant a la cerca de la pròpia essència salvada de les trencadisses, com de tornada d'aquest interior de si mateix a través d'una percepció de l'altre, encara inexistent i alhora gairebé palpable, a través de la màgia de ressorgir i de reconstruir-se.


CUINA

'Meleta de romer' de Gessamí Caramés

Els secrets de la pastisseria de la mà de la mediàtica Gessamí Caramés. Per fi deixarem de banda la por als gramatges, quantitats i temperatures i entendrem el perquè de cada elaboració. Comencem amb receptes bàsiques i imprescindibles per entendre el món dolç i acabem amb els pastissos més sofisticats, passant per les postres tradicionals de la nostra terra, pans, brioixos, pastisseria americana, begudes i fins i tot opcions sense gluten, sense lactosa i baixes en calories. 

 

Altres notícies de Sant Jordi que et poden interessar


 

Participació