La Cursa de la Bagra, una competició de pesca esportiva per conscienciar sobre les espècies invasores

El Grup Natura Freixe és un dels organitzadors de la primera cursa de pesca esportiva al llarg de tota la conca catalana de l'Ebre

La competició tindrà una durada de dos mesos, del juny a l'agost.
La competició tindrà una durada de dos mesos, del juny a l'agost. | Cedida
Aguaita.cat
20 d'abril del 2021
Actualitzat a les 12:51h
Naix la Cursa de Bagra, una competició de pesca esportiva que té com a objectiu involucrar les societats de pesca esportiva i els seus socis i sòcies en la caracterització de la fauna que habita el tram final de l'Ebre, des de la Granja d'Escarp fins a la desembocadura. Amb esta competició, que se celebrarà a l'estiu, el Grup Natura Freixe i els altres organitzadors esperen poder crear una xarxa d'informadors fluvials per a la detecció precoç d'espècies exòtiques en expansió, com han estat el caragol poma, el cranc blau, la tortuga de florida, la carpa de l'herba o, entre altres, el peix gat puntejat.

La Cursa de Bagra, però, no serà com els tants concursos de pesca que la pandèmia ha obligat a cancel·lar, sinó que s'ha plantejat com una competició virtual. Per participar, les persones interessades s'han d'inscriure en el formulari de la pàgina web del Grup Natura Freixe. Posteriorment, els participants hauran d'instal·lar les aplicacions NaturaList i EASIN, una o les dues segons la modalitat, on hauran de registrar el nombre i quantitat de peixos capturats adjuntant imatges que seran validades per un comitè d'experts. Depenent del tipus d'espècie, tipologia i el grau d'amenaça assignat als peixos que capturen, els participants obtindran diferents puntuacions. A més a més, la detecció d'espècies exòtiques d'altres taxons comportarà bonificacions. La cursa tindrà una durada de 2 mesos, des del 5 de juny, coincidint amb la diada del Medi Ambient, fins al 5 d'agost.

El premi
Els guanyadors es repartiran en tres categories: en la categoria NaturaList es repartiran tres premis de 700 euros, 350 euros i 150 euros en materials de pesca; en la categoria INVASAQUA s'atorgarà un únic premi de 500 euros en materials de pesca; i, a més a més, la societat de pesca esportiva que obtinga la participació més alta dels seus socis rebrà un premi addicional que consistirà en una visita guiada a bord del llaüt Lo Roget amb un tast de productes de la Ribera d'Ebre i una visita a les instal·lacions d'AiguaNatura dels Ports.

La Cursa ha estat convocada i organitzada pel Grup de Natura Freixe, Life INVASAQUA i la Federació Catalana de Pesca Esportiva i Càsting (FCPEC), amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico, en el marc dels projectes BIOTRAM i Life INVASAQUA, cofinançat pel programa LIFE de la Comissió Europea. Els dos projectes convergeixen en un objectiu comú: sensibilitzar de la problemàtica de les espècies exòtiques i invasores en ecosistemes fluvials.