Les bosses de plàstic, les principals responsables dels microplàstics a les platges de l'Ampolla

Les vuit boies que eliminen microplàstics constaten que la majoria de residus que hi ha a la costa de l'Ampolla provenen de bosses

per Aguaita.cat , L'Ampolla, 19 d'abril de 2021 a les 09:15 |
Els microplàstics que les boies de les platges de l'Ampolla absorbeixen. | Cedida
Gran part dels microplàstics que es troben a les platges de l'Ampolla provenen de bosses de plàstics o productes de característiques similars. Així ho ha constatat el projecte pioner de les boies SB Buoy, que l'estiu passat va instal·lar 8 boies que engolien microplàstics a l'Ampolla, quatre a la platja de les Avellanes i quatre a la platja de Cap-Roig, imitant el mecanisme que fan servir els peixos per filtrar el plàncton que els serveix d'aliment. Al setembre es van retirar les boies, les quals posen de manifest que les mostres més freqüents corresponen a microplàstics entre els 0 i 1,5 mil·límetres, que en global representen més de la meitat de la mostra obtinguda.

"Cal insistir que la finalitat d'aquest projecte no és acabar amb aquestes partícules, ja que és impossible aconseguir-ho, sinó conscienciar la ciutadania d'aquest problema. Des de l'Ajuntament volem mostrar que tota deixalla que arriba al mar, encara que no es vegi, suposa un perill per a l'ecosistema que ens envolta i que és fonamental cuidar el medi ambient i la natura", assegurava Meritxell Faiges, regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament de l'Ampolla, qui afegia que "volem demostrar la necessitat que hi hagi un canvi d'hàbits de consum i en la producció de plàstics. Per fer-ho, és essencial que la societat civil i els principals actors socials siguin conscients de la importància i la magnitud del problema que significa la creixent presència de microplàstics en els nostres mars".


Els residus antropogènics, és a dir, els produïts per l'activitat humana, s'han convertit en un problema global a la superfície oceànica, les platges i el fons marí durant les darreres dècades, però la situació encara és més greu al mar Mediterrani. Segons apunten els científics, és una de les zones més afectades del món.

 

Participació