Movem reclama un informe jurídic i una auditoria independent per l'adjudicació il·legal de l'hemodiàlisi de Jesús

El principal grup de l'oposició a Tortosa vol saber si l'ajuntament haurà de fer front a indemnitzacions

Jordan insta el govern municipal, format per Junts i PSC, que aclarisca si l’execució de la sentència li pot suposar indemnització.
Jordan insta el govern municipal, format per Junts i PSC, que aclarisca si l’execució de la sentència li pot suposar indemnització. | Cedida
Redacció
13 d'abril del 2021
Actualitzat a les 16:37h
El grup de Movem, a l'oposició a l'Ajuntament de Tortosa, ha reclamat un informe jurídic i una auditoria independent per depurar responsabilitats arran de la sentència que confirma l'adjudicació il·legal del subministrament de material fungible per a la unitat d'hemodiàlisi de l'Hospital de Jesús. El Tribunal Suprem, tal i com havia fet anteriorment el TSJC, ha declarat nul el plec de condicions que licitava conjuntament este contracte amb les obres de construcció de l'equipament. El portaveu de Movem, Jordi Jordan, ha qualificat l'adjudicació de "nyap jurídic" i "mala praxis que se suma a totes les presumptes irregularitats que afecten l'hospital". "No és suficient dir que ho farem novament i ben fet. Calen responsabilitats", ha reblat.

Movem retreu al govern municipal de Junts, a través de l'empresa municipal GESAT, d'haver unit il·legalment en el mateix plec de condicions les obres de construcció de l’edifici i el subministrament de fungibles durant nou anys, fent molt difícil per a empreses de subministrament fer-se càrrec de l’execució de l’obra amb requeriments propis exigits a empreses constructores, impossibilitant així que poguessen entrar a concurs moltes empreses de subministrament i reduint la competència. El contracte va ser adjudicat el 2016 a Fresenius per 10,79 milions d'euros més IVA -7,19 dels quals pel material fungible i els 3,6 restants, per l’obra i equipaments-.

Les diferents sentències coincidixen que no queda justificada la necessitat d’unificar en un únic contracte les dos prestacions sense relació, descartant també l'argument que podria suposar un estalvi econòmic. Amb la confirmació de l’anul·lació del plec de clàusules, el Suprem obliga ara a GESAT, controlada per l’Ajuntament de Tortosa, a reiniciar el procés de licitació del contracte de subministrament.

Jordan ha instat el govern municipal, format per Junts i PSC, que aclarisca si l’execució de la sentència li pot suposar indemnització per danys i perjudicis i pel lucre cessant, és a dir els beneficis que li hauria generat el negoci a l'empresa adjudicatària, si es denunciat per alguna de les empreses que es van quedar fora de concurs. Un extrem que l'alcaldessa, Meritxell Roigé, nega amb l'argument que, a partir de la nova licitació, se separaran els pagaments per les obres i els subministraments, sense més conseqüències.

Movem, però, considera que cal un informe jurídic per esclarir si hi ha possibilitats d’haver de fer front a una indemnització per part de l’ajuntament i una auditoria independent "que avalue els plecs de condicions tècniques, la traçabilitat del projecte i si es desprenen responsabilitats per la manca de rigor tècnic o polític, que es depuren de manera immediata".