Tortosa vol restituir el pont de la Cinta amb la pilastra del monument franquista

El consistori ha modificat el POUM amb la finalitat de recuperar l'ús original del pilar que sustentava el pont de la Cinta, fins que va ser dinamitat durant la Guerra Civil

per Aguaita.cat, Tortosa | 13 d'abril de 2021 a les 10:10 |
El monument franquista de Tortosa vist des del Pont de l'Estat | Sofia Cabanes
L'Ajuntament de Tortosa aprova inicialment la modificació puntual del Pla d'ordenació urbanística municipal (POUM) per incorporar la previsió de l'aprofitament de la pilastra sobre la qual se sustenta el monument a la Batalla de l'Ebre per a la futura construcció d'una infraestructura de pas sobre el riu Ebre. Esta modificació, aprovada al ple d'abril, comporta que es contempli al planejament urbanístic la possibilitat de construir en este punt una passarel·la de vianants que connecte les dos ribes i que permetrà donar utilitat al pilar. Una opció que permetria recuperar la finalitat originària del suport, ja que sustentava l'antic pont de la Cinta fins que va ser dinamitat durant la Guerra Civil.

La modificació del POUM es porta a terme en compliment del requeriment fixat per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) davant el projecte de retirada del monument, anunciat pel govern de la Generalitat. En l'informe preceptiu, l'organisme estatal determina que el projecte ha de contemplar la retirada completa del suport o, en cas contrari, donar-li utilitat com a via de pas. El novembre passat, just quan la Generalitat va anunciar que impulsava la retirada del monument, l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ja va demanar al govern català que dugués a terme la construcció d'esta passarel·la de vianants que permetria recuperar l'antic pont de la Cinta. Una demanda que ha refermat una vegada més. L'aprovació d'esta modificació va comptar amb els vots a favor de tots els grups municipals, tret del de Ciutadans, que hi va votar en contra.


El mateix ple va aprovar les quatre mocions presentades pels grups municipals: dos, proposades per Movem Tortosa i per Esquerra Republicana, per demanar un pla de millora de l'arbrat de la ciutat; una altra, del PSC, en defensa de la preservació de l'ordre públic democràtic i en suport als Mossos d'Esquadra; i finalment, també va comptar amb la majoria de vots la moció d'ERC per a la reforma i millora de la plaça de Francesc Macià, a Ferreries.  

 

Participació