La jota i la cultura ebrenca protagonistes del 33è Aplec Internacional d'Adifolk a l'Alguer

Tortosa com a Capital de la Cultura Catalana 2021 i les Terres de l'Ebre hi tindran una important representació

 Foto de família dels representants d'Adifolk, l'Ajuntament de Tortosa, i alguns grups participants, davant l'antiga Llotja, en la presentació de l'Aplec Internacional que es farà a l'Alguer al setembre
Foto de família dels representants d'Adifolk, l'Ajuntament de Tortosa, i alguns grups participants, davant l'antiga Llotja, en la presentació de l'Aplec Internacional que es farà a l'Alguer al setembre | ACN
Aguaita.cat
07 d'abril del 2021
Actualitzat a les 20:20h
Adifolk, l'Associació per la Difusió del Folklore, ha presentat a Tortosa el programa del 33è Aplec Internacional que es farà a l'Alguer (Sardenya, Itàlia) els dies 24,25 i 26 de setembre, si la situació sanitària ho permet. Hi participaran 40 grups i més de 800 actuants per mostrar la cultura popular catalana. Els grups i entitats culturals de les Terres de l'Ebre hi tindran una destacada participació, coincidint amb la capitalitat cultural i gegantera de Tortosa enguany. Hi aniran La Lira de Roquetes, la Copla i el grup de jota Panacota d'Amposta, les pubilles i hereus de Gandesa i Vilalba dels Arcs, l'Associació Morràpita i els geganters de Tortosa que seran els portadors dels gegants de la Federació de Catalunya.
 

Pla general de l'agrupació Morràpita jugant a la morra davant l'antiga Llotja de Tortosa. Imatge del 7 d'abril del 2021(horitzontal) Foto: Anna Ferràs (ACN)


L'Aplec de l'Alguer va quedar ajornat l'any passat per la covid. El Síndic de l'Alguer havia demanat a Adifolk tornar a acollir l'Aplec 20 anys després de la primera vegada que es va celebrar a la ciutat de Sardenya. Aquesta jornada internacional va nàixer a Amsterdam el 1988 i l'última edició es va fer a Copenhaguen (Dinamarca). "Ens queda molt lluny la darrera edició del 2019 i l'Alguer agafarà el relleu. L'esperem amb moltes ganes encara que el moment és complicat, però som del parer de tenir-ho tot a punt i si per una força major s'ha de suspendre, ja prendríem la decisió quan arribi el moment", ha dit el president de l'Adifolk, Ivan Besora.

 

L'Aplec Internacional "vol contribuir a la projecció del folklore en ciutats que, per afinitat cultural, històrica o social amb Catalunya, tenien molta significació". A l'Alguer s'emmarcarà en la festa major de Sant Miquel. "Ens il·lusiona la resposta que hi ha hagut. Els grups tenen moltes ganes d'arribar i que Catalunya es faci present a la ciutat de l'Alguer", ha apuntat Besora. L'Aplec Internacional mostrarà la cultura popular amb diferents exposicions i conferències, amb ballades de sardana, havaneres, jocs tradicionals, balls de bastons i gitanes, i tres grans espectacles que explicaran com es viu la festa major a Catalunya, entre d'altres.

L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha agraït que la presentació de l'Aplec es faci a la ciutat per la seva capitalitat cultural enguany, quan també és Ciutat Gegantera de Catalunya. "Ens singularitza de cara a la resta del país perquè al territori sempre hem fet una aposta pel folklore que ens caracteritza, començant per la jota que tant ens identifica i també amb tot el seguici que tenim", ha destacat. "Tortosa i les Terres de l'Ebre hi serem presents. Estarem agermanats com a Capital de la Cultura Catalana i ciutat que acull l'Aplec. Per molta distància que hi hagi, estem unts per una cultura popular i una llengua que ens unix" ha afegit Roigé.