L’HTVC pioner en teràpia tèrmica amb vapor d’aigua per tractar la hiperplàsia benigna de pròstata

La tècnica, que no requereix ingrés hospitalari, minimitza el risc de complicacions, com la incontinència urinària, i preserva la funció sexual en evitar efectes secundaris com la disfunció erèctil i l’ejaculació retrògrada.

Aguaita.cat
07 d'abril del 2021
Actualitzat a les 18:59h
 Quiròfan amb l'equip d'urologia encapçalat per el Dr. Daniel Rodezno
Quiròfan amb l'equip d'urologia encapçalat per el Dr. Daniel Rodezno | ICS Ebre
L’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC) és el primer centre de la província de Tarragona que utilitza la teràpia tèrmica amb vapor d’aigua per tractar la hiperplàsia benigna de pròstata (HBP), una malaltia que afecta aproximadament la meitat dels homes a partir dels 50 anys, i que es manifesta amb símptomes en el tracte urinari com el bloqueig de l’orina.

El passat 18 de març, un equip del Servei d’Urologia de l’HTVC, format pel Dr. Daniel Rodezno, cap de servei, i el Dr. Joan Ruiz Bel, adjunt, en col·laboració amb el Servei d’Urologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge, van aplicar la teràpia tèrmica de vapor d’aigua a sis pacients amb HBP. Els procediments es van dur a terme sense complicacions ja que la tècnica és mínimament invasiva.

La hiperplàsia benigna de pròstata es caracteritza per l’engrossiment excessiu de la glàndula prostàtica, cosa que, entre altres complicacions, pot arribar a comprimir la uretra i bloquejar el flux de l’orina. Amb este sistema s’injecta vapor d’aigua a la pròstata a través de la uretra, fet que provoca la mort cel·lular del teixit, que després absorbeix el mateix cos, i prevé així les complicacions provocades pel creixement anormal d’aquesta glàndula.

Es tracta d’un procediment que no requereix anestèsia general, de manera que els pacients poden abandonar l’hospital hores després de la intervenció, un factor que cobra especial rellevància en el context actual de la pandèmia pel virus de la COVID-19. Els pacients es recuperen a casa i solament han de tornar al centre per a la retirada de la sonda, al cap de quatre o cinc dies. Al voltant de dues setmanes més tard, comencen a notar una millora dels símptomes del tracte urinari, i la recuperació de la qualitat miccional els permet abandonar l’ús dels fàrmacs, que a més solen tenir un preu elevat.

A més d’evitar l’hospitalització i minimitzar el risc de complicacions com la incontinència urinària, un altre avantatge de la utilització del vapor de l’aigua és que preserva la funció sexual del pacient, ja que existeixen teràpies alternatives que poden provocar efectes secundaris permanents com la pèrdua de la qualitat de les ereccions i l’ejaculació retrògrada.

La teràpia tèrmica amb vapor d’aigua s’aplica amb èxit a EEUU, des de fa més d’un lustre; va començar a estendre’s a Europa a principis del 2020 amb una gran acollida en el sistema de salut pública del Regne Unit. A Espanya, la tècnica té un recorregut important en els centres privats, i cada vegada va guanyant més presència als hospitals públics com una alternativa eficaç, segura i mínimament invasiva per tractar els símptomes del tracte urinari derivats de la hiperplàsia benigna de pròstata.

A Catalunya, l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, s’ha convertit en el primer centre de Tarragona que aplica aquesta teràpia als seus pacients, sumant-se així a l’Hospital Universitari de Bellvitge de l’Hospitalet de Llobregat, que va ser el primer centre de l’Institut Català de la Salut a usar aquest sistema el passat desembre de 2020.