Un informe de la URV xifra en 2,5 MEUR l'impacte econòmic dels World Sport Games Tortosa 2019

A més de les dades econòmiques, l'estudi també analitza la valoració que els esportistes van fer de la seua estada a Tortosa i a les Terres de l'Ebr

Imatge d'arxiu dels jocs, a Tortosa.
Imatge d'arxiu dels jocs, a Tortosa. | Cedida
Redacció
07 d'abril del 2021
Actualitzat a les 16:13h
Un informe elaborat pel Campus Terres de l'Ebre de la Universitat Rovira i Virgili assenyala que els World Sports Games Tortosa 2019 van suposar un impacte econòmic de 2.522.659 euros a la ciutat i al conjunt del territori, segons ha donat a conèixer l'Ajuntament de Tortosa. Un valor que l'estudi remarca com a molt important per al conjunt de l'Ebre, i que va tindre especial incidència sobre Tortosa. On més es va notar va ser a l'àmbit de l'hoteleria, tot i que també va incidir al transport, l'alimentació, la restauració, l'oci, les compres o les activitats professionals, entre d'altres.

El càlcul es fa a partir de tres indicadors: l'efecte directe, l'efecte indirecte i l'efecte induït. Pel que fa a l'efecte directe, correspon les despeses generades per la presència de 3.000 esportistes al territori. L'efecte indirecte suposa l'increment de producció d'altres sectors de l'economia que han de proveir béns i serveis per a la celebració de l'esdeveniment, mentre que l'efecte induït recull la generació de rendes addicionals associades, tant per l'efecte directe com per l'indirecte, en l'increment de la demanda i la producció.

A més de les dades econòmiques, l'informe de la URV també analitza la valoració que els esportistes van fer de la seua estada a Tortosa i a les Terres de l'Ebre. En este sentit, les enquestes fetes entre els visitants van dixar una nota de 8,21 sobre 10 pel que fa a la valoració de l'entorn. Un índex que va avaluar aspectes com l'hospitalitat, el paisatge, la gastronomia, el comerç, els preus, la neteja o la seguretat. La satisfacció de les expedicions internacionals també es traduïx en el fet que el 78% dels visitants van afirmar tindre la intenció de repetir estada a les Terres de l'Ebre, la qual cosa dixa constància, segons destaca l'informe, que el territori i la ciutat els van causar una bona impressió.

La mateixa enquesta també va avaluar l'organització de l'esdeveniment (centrada en les instal·lacions, materials, jutges, nivell esportiu, esportivitat, transport, informació i organització), amb una mitjana de 7,08 sobre 10. L'informe subratlla com a molt positiva l'organització d'esdeveniments esportius, culturals o similars, amb una mida d'assistents adequada a la capacitat del territori, i en els quals treballen de manera conjunta i planificada les administracions públiques i l'empresa privada.

L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, s'ha mostrat satisfeta pels bons resultats aconseguits amb els World Sports Games i ha refermat l'aposta per dur a terme esdeveniments com este: "Volem acollir activitats que puguen comportar dinamisme a la ciutat, que generen l'arribada de visitants. Els World Sports Games van ser un exemple i ara ho és també la Capital de la Cultura Catalana. L'àmbit esportiu és un dels que més clarament permet atraure l'arribada de persones a través de les competicions que tenen lloc al WIN o a la resta d'equipaments municipals. En els últims anys n'hem tingut exemples com la Copa d'Espanya de Judo, les competicions de natació a nivell nacional o el campionat de Catalunya de ciclisme, i volem seguir potenciant-ho", apunta l'alcaldessa en una nota de premsa.

En el mateix sentit, el president de la Unió de Consells Esportius de Catalunya (UCEC), Jaume Domingo, destaca que l'estudi de la URV "demostra que Tortosa i les Terres de l'Ebre poden acollir esdeveniments com els World Sports Games, l’esdeveniment d’esport popular més important a escala mundial. A la vegada, queda demostrat que el model és viable econòmicament i un destacat dinamitzador econòmic per al territori on es desenvolupa".