La Càmara Arrossera del Montsià, a la final dels Premis Europeus a la Innovació Cooperativa

Quatre iniciatives catalanes competiran amb 14 cooperatives de 8 països en els premis

El president de la Cambra Arrossera del Montsià, Marcel Matamoros; el conseller d'Empresa, Ramon Tremosa, i el CEO d'Oryzite, Iban Ganduxé, en la presentació d'Oryzite.
El president de la Cambra Arrossera del Montsià, Marcel Matamoros; el conseller d'Empresa, Ramon Tremosa, i el CEO d'Oryzite, Iban Ganduxé, en la presentació d'Oryzite. | ACN
Aguaita.cat
23 de març del 2021
Actualitzat a les 10:00h
La Càmara Arrossera del Montsià arriba a la final de la V edició dels Premis Europeus a la Innovació Cooperativa convocats per la COPA-COGECA, l'organització que agrupa les cooperatives i entitats agràries de tots els sectors agrícoles i ramaders de la Unió Europea. L'acompanyaran tres cooperatives catalanes més, Agrocat, Llet Nostra i Mans, en uns guardons que volen reconèixer les bones pràctiques de les cooperatives agrícoles europees en el disseny d'una agricultura innovadora, més sostenible i orientada a les persones.

La Càmara Arrossera del Montsià, ubicada a Amposta, ha estat nominada per la creació de valor ambiental en l'àmbit de la bioeconomia. La Càmara Arrossera del Montsià treballa, des de fa més d'una dècada, en un projecte disruptiu d'economia circular i de valorització dels subproductes de l'arròs que ajudarà a reduir l'impacte negatiu dels plàstics en el medi ambient. Fruit de la investigació, la cooperativa ha trobat la manera de reconvertir la pellofa de l'arròs en un nou material, anomenat Oryzite, que podria substituir el plàstic en productes d'indústries d'automoció, logística, tèxtils, embalatges o mobles.

D'altra banda, Agrocat, a Sant Fruitós de Bages, ha estat nominada per la creació de valor econòmic donant suport als socis agricultors; les postres "Els Musics", fruit de la cooperació entre Llet Nostra i la Cooperativa del Baix Empordà, Cadí, L'Avellanera, Mel Múria i Masachs, per la creació de valor econòmic amb productes innovadors; i Mans, de Sant Vicenç dels Horts, per la creació de valor social. Ramon Sarroca, president de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), destaca que "les cooperatives agràries catalanes estem apostant fort per la innovació i per contribuir a la sostenibilitat econòmica, social i ambiental del nostre territori i, per tant, de la Unió Europea. La innovació també és essencial perquè el sector pugui guanyar dimensió, competitivitat i la possibilitat d'oferir productes amb valor afegit".

18 cooperatives
A més de les quatre catalanes, opten a ser guardonades quatre cooperatives d'Irlanda, dues d'Itàlia, dues de Suècia, dues de Polònia, una de Bèlgica, una de Finlàndia, una de França i una de Grècia. En total, són finalistes per als Premis Europeus a la Innovació 18 cooperatives agràries de 9 països europeus, que participen en 6 categories diferents.

A la Unió Europea hi ha un total de 22.000 cooperatives agràries que aglutinen 7 milions d'agricultors i ramaders. Les cooperatives tenen un pes molt rellevant dins del sector agroalimentari a països com Dinamarca, Suècia, Holanda o Alemanya. A Catalunya hi ha 195 cooperatives agràries que representen el 34% de la Producció Final Agrària.