L'IRTA de la Ràpita incorpora un cromatògraf de precisió per identificar noves toxines i contaminants en bivalves

L'aparell pot detectar la neurotoxina dels peixos globus o la ciquatoxina present en altres peixos

Investigadores del laboratori de química de l'IRTA de la Ràpita amb el nou cromatògraf d'alta sensibilitat.
Investigadores del laboratori de química de l'IRTA de la Ràpita amb el nou cromatògraf d'alta sensibilitat. | Cedida
Redacció
19 de març del 2021
Actualitzat a les 16:40h
El centre de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) de la Ràpita (Montsià) ha incorporat un cromatògraf acoblat a espectrometria de masses d'alta sensibilitat al laboratori de química. L'aparell detecta noves toxines presents als bivalves, com és la tetrodotoxina, una neurotoxina dels peixos globus (espècie invasora que ja s'ha detectat en el litoral català) o de la ciguatoxina present en alguns peixos. A més de les noves toxines emergents, també té aplicacions per detectar de contaminants mediambientals emergents, fàrmacs citostàtics, compostos antioxidants, analítiques que garantixen la seguretat alimentària dels consumidors i el control ambiental.

El cromatògraf d'alta sensibilitat permet analítiques més precises, analítiques simultànies, i el processament de més mostres amb menys tractament i manipulació. Per identificar toxines com la tetrodotoxina es recomanen uns límits de detecció molt baixos (de 4 µg TTX/kg) pel que es necessita "aparells molt més sensibles per a detectar-les" com este.

Les aplicacions d’este nou cromatògraf impulsarà la col·laboració de l'IRTA amb altres institucions nacionals i internacionals, i ampliarà la capacitat dels grups investigadors en les seves recerques. L'aparell s'ha finançat amb fons Feder.